AKTUELNO

Rizične grupe ne bi trebalo da zaborave na vakcinaciju bivalentnim vakcinama protiv kovida, roditelji na MMR vakcinu, dok bi svi trebalo da imamo na umu da nam grip preti u februaru, apeluju stručnjaci.

Brojevi zaraženih malih boginja su porastu, zaključno sa utorkom, 31. januarom, registrovane su kod 24 osobe, te su za dan dijagnostikovane kod 4 osobe. Svi oboleli su iz Smederva.

S druge strane, brojevi zaraženih koronom nešto su niži od 1.000, dok broj preminulih varira. Prema poslednjim podacima preminula je jedna osoba, a pre nekoliko dana 10, što pokazuje da bi hronični bolesnici trebalo da se zaštite. Lekari apeluju, tu je i grip, te kada se sve ovo uzme u obzir neophodna je vakcinacija kako protiv kovida za rizične grupe, tako i MMR za decu, kao i vakcinacija protiv gripa.

Dr Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, na konferenciji koja se bavila temom primene bivalentne vakcine protiv kovida, a i pojavom malih boginja u Srbiji, podsetio je da mi imamo i drugu bivalentnu vakcinu. Takođe, vakcinu bilo kog proizvođača, kako je podsetio, mogu da prime sve osobe starije od 12 godina, s tim da je kod onih koji su već primili neku od doza vakcine, prošlo najmanje tri meseca.

Foto: Unsplash.com

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodoroviću ističe da vakcinu treba da prime svi oni koji imaju hronične bolesti bez obzira na uzrast, svi oni koji su u riziku, ali i podseća da to mogu učiniti samo oni koji su do sada primili najmanje tri doze.

- Moj savet je da osetljiva grupa ljudi primi vakcinu, ali podsećam da to mogu samo oni koji su već primili najmanje tri doze. Bez obzira koju god vakcinu da ste primili u prethodnom periodu, važno je da ste primili najmanje tri doze i da ovo dođe kao buster. Onaj ko je nekada primio dve doze, ovu sada ne treba da prima. Trenutna količina kojom raspolažemo sasvim je dovoljna da sačuvamo najugroženije. Podsećam, korona i dalje cirkuliše i tu su naši hronični bolesnici osetljivog imuniteta najviše ugroženi - kaže profesor Tidorović.

Male boginje

Na teritoriji Srbije ukupnо је rеgistrоvаnо 17 slučајеvа malih boginja zаključnо sа 25. januarom, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Morbilе su potvrđene kоd 16 оsоbа sа tеritоriје Smеdеrеvа u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе "Tоrlак". Rаdi sе о јеdаnаеst nеvаkcinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа) i pеt оdrаslih оsоbа sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm. Pоrеd tоgа, јеdnа оbоlеlа оdrаslа оsоbа је pоrоdični kоntаkt sа lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnim slučајеm.

- Kоmplikаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа kоd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničkоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni kојi su u kućnој izоlаciјi su u stаbilnоm stаnju - navodi se u saopštenju.

Dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje Srbije kaže da je izuzetno važno da obratimo pažnju na pedijatrijske vakcine koje su tu da pruže zaštitu dečjoj populaciji od morbila, kako se ne bi ponovilo iskustvo iz 2017. godine, kada je registrovan veliki broj zaražene dece.

Foto: Tanjug AP/Eric Risberg

Doktori apeluju da deca koja nisu primila dozu MMR vakcine, treba odmah da se jave pedijatru i zakažu vakcinaciju.

Podsetimo, u pоslеdnjој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је око 5800 оbоlеlih, оd kојih је 93% bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе slikе prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

Grip

Doktori apeluju na one koji se nisu vakcinisali ni protiv sezonskog gripa, da to urade kako bi sprečili širenje zaraze.

Prof. dr Miloš Marković iz Insituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta objašnjava da je grip ozbiljna pretnja, i dodao da taj virus ove sezone ima veliku aktivnost, dok nam podaci na svetskom nivou govore da je recimo u Americi broj hospitalizacija usred gripa ove godine na rekordnom nivou.

On objašnjava da je najbitnija razlika između kovida i gripa što kod dece kovid nije toliko učestao, dok je grip prilično čest, i da posebno kruži po školama.

Autor: