AKTUELNO

Danas simolično na Svetog Trifuna koju slave vinogradari, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je porodičnu vinariju „Antonijević” u Ledincima koja je od Grada Novog Sada dobila subvencije, putem Javnog poziva za nabavku opreme za proizvodnju vina i nabavku opreme za degustacione sale. Gradonačelnik Đurić ističe da vinarija Antonijević ove godine proslavlja 60. godina postojanja, a nažalost ona je i jedina vinarija u Ledincima.

- Danas u obilasku vinarije Antonijević, kako mi kaže vlasnik da je ovo, nažalost, poslednja vinarija u Ledincima ove godine proslavlja 60. godina postojanja. Drago mi je da su sve vinarije koje rade na teritoriji Grada Novog Sada, njih pet su dobili bespovratna sredstva, obišli smo da vidimo opremu koju su dobili od strane Grada, u vrednosti od milion i po dinara i nadam se da će ta oprema koristiti da unaprede svoju proizvodnju - istakoa je Đurić.

Gradonačelnik je podsetio da je direktor Turističke organizacije Novi Sad tokom prethodne godine obišao 60 vinarija koje se nalaze na Fruškogorskoj ruti, i naprevio 6 vinskih puteva.

- Grad i Uprava za privredu po sajmovima promovisali vinski turizam, jer smatramo da je od izuzetne važnosti za budućnosti grada, a ono što mogu da napomenem zašto je važan i ovaj mali segment turizma, a to je da smo prošle godine ostvarili rekordan broj noćenja u Novom Sadu, tačnije 561 061 noćenje – rekao je Đurić.

Gradonačelink je napomenuo da je u budžetu za 2023. godinu, takođe 7,5 miliona dinara.

Jovan Antonijević iz porodične vinarije Antonijević govori da je on peta generacija u porodici koja se bavi ovim poslom.

- Nadam se da ćemo nastaviti da se kao porodica bavimo proizvodnjom vina, a što se tiče pomoći od Grada, ona će nam pomoći mnogo u tome što ćemo sam nivo podići na veći kvalitet i olakšati proizvnju vina. Drago mi je da je grad prepoznao kapacitet koji kao grad imamo, jer kada se pogleda sa koje god strane se prilazi gradu možete da popijete izuzetno lepu čašu vina i Novi Sad može da se ponosi sa svojim vinarijama - rekao je Antonijević.

Ovaj Javni poziv raspisan je prvi put prošle godine i pet vinarija, sa teritorije Grada, dobilo je bespovratno, ukupno sedam i po miliona dinara.

#Milan Đurić

#Vinarija Antonijević