AKTUELNO

Brigadni general Miroslav Talijan istakao je za Novo jutro na TV Pink da je konkurs namenjen mladim ljudima starosti do 30 godina, oba pola.

Raspisan je konkurs za prijem novih pripadnika u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre", na osnovu odluke predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

POZIV

"Mladići i devojke, državljani Republike Srbije, do 30 godina starosti prijave mogu podneti do 31. marta za prijem u neku od elitnih jedinica naše vojske, a oni koji ispune opšte i posebne uslove, biće upućeni na odgovarajuća medicinska testiranja i psihološke procene, a zatim i na ulazne provere fizičkih sposobnosti", navodi se u pozivu.

Najuspešniji kandidati dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Po prvi put, regrutovanje se vrši iz eksternih izvora, odnosno, mogu da se jave mladi ljudi koji nisu završili vojnu obuku, odnosno rukovođenje oružjem i vojnom opremom, objašnjava general Talijan.

Moraće da podnesu molbu, prijavu, uz saznanje da moraju da završe obuku, kao i to da polažu vojničku zakletvu - dodao je.

Mora da se odabere i jedinica koju žele, odnosno, 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije ili Kobre, kaže general.

- Nije tajna da su provere rigorozne, tako je svuda u svetu. Dakle, to podrazumeva psihološka, fizička, zdravstvena, bezbednosna i brojna druga ispitivanja. Životne veštine su važne, a koje su podesne da bi se kasnije brusile - otkriva general Talijan.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon pregleda, pristupa se osnovnoj obuci, i selekciji, koja takođe ima periode, i faze obučavanja. Odnosno, faza eliminacije i kvalifikacije, kaže on.

- Na primer, u prvom mesecu selektivne obuke se pređe oko 500 kilometara marša, sa opretećenjem, sa malo sna i slično... To je izuzetan napor - rekao je Talijan.

Mesto rada budućih pripadnika 63. padobranske brigade biće u Nišu. Oni koji budu primljeni u 72. brigadu za specijalne operacije službovaće u garnizonu Pančevo, dok će budući pripadnici "Kobri" raditi u Beogradu, navodi u saopštenju Ministarstvo.

Autor: