AKTUELNO

Gradski menadžer je istakao da se sistemom vodovodne i kanalizacione mreže u tom naselju grad bavi već šest meseci i da su se sada stekli uslovi da se imovinsko-pravni odnosi reše.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će Beograd rešiti problem sa zapuštenim postrojenjem za odvod fekalnih voda u naselju Krnjača, jer će se od sada o njemu brinuti JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

U saopštenju Gradske uprave Beograda se navodi da je odluka doneta, jer privatna firma koja je sistem održavala odlazi u stečaj, pa su stanari strahovali da ne dođe do ekoloških problema i zaraze.

Vesić je istakao da se sistemom vodovodne i kanalizacione mreže u tom naselju grad bavi već šest meseci i da su se sada stekli uslovi da se imovinsko-pravni odnosi reše.

- U međuvremenu završava se legalizacija same vodovodne mreže. Taj sistem će preći u nadležnost Grada Beograda, čime će se steći uslovi da mi sledeće godine potpuno normalno održavamo tu mrežu i da izdvojimo 50 miliona dinara za rekonstrukciju crpne stanice, koja ovde postoji i nije u dobrom stanju. Mi ove godine to nismo mogli da uredimo, jer ona nije pripadala gradu - rekao je Vesić.

Prema rečima predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, odvod fekalnih voda je višedecenijski problem za stanare i u drugim delovima Krnjače.

Pročitajte još: GROCKA: Ove godine će biti asflatirano ukupno 127 kilometara puteva

- U naselju na Pančevačkom putu izgrađena je prošle godine crpna stanica. Očekujemo da će do 1. januara biti odobreno od Evropske investicione banke 40 miliona evra da se započne projektovanje i izgradnja crpne stanice broj 2, kako bi kompletno deo leve obale dobio kanalizaciju posle gotovo trideset godina - rekao je Jovičić.

Problem postrojenja za otpadne vode u Krnjači biće trajno rešen u narednih mesec dana, a kompletna rekonstrukcija, koja podrazumeva elektromašinske i građevinske radove, koštaće oko 50 miliona dinara. Na taj problem u ponedeljak je na društvenim mrežama i u saopštenju poslatom medijima ukazalo beogradsko Udruženje građana "Ulice za bicikliste" i navelo da nadležno preduzeće ne čisti te kanale.

Udruženje je navelo da su se stanovnici obraćali opštinskoj inspekciji Palilule koja ih je uputila na preduzeće "Putevi Beograda", odnosno na bivšu gradsku Direkciju za puteve.

Izvor fekalnih voda su kuće pored Zrenjaninskog puta, napisalo je Udruženje i navelo brojeve tih kuća kao i nazive trgovinskih i ugostiteljskih lokala, iz kojih su kanalizacioni "odvodi, umesto u septičke jame, sprovedeni direktno na ulicu", kraj stanice javnog prevoza i duž puta kojim deca idu ka školi.

- Sramota je da se na par kilometara od Trga Republike kanalizacija izliva na ulicu - ukazalo je u ponedeljak Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

#Beograd

#Goran Vesić

#Kanalizacija

#Krnjača

'