AKTUELNO

Za 10 parova i žena bez partnera koji su prošli komisije i ispunili propisane uslove za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, proteklog vikenda iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, sa kojom RFZO ima potpisan ugovor, uvezeno je 10 paketa reproduktivnog materijala, i to pet paketa jajnih ćelija i pet paketa spermatozoida.

Kako se navodi u saopštenju RFZO, svih 10 postupaka biće obavljeno u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni Front u Beogradu.

Dodaje se da se za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada preko portala e-uprave prijavilo oko 700 žena. Prve jajne ćelije iz inostranstva uvezene su u januaru za prvih šest žena koje su ispunile kriterijume.

- Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće - jedna od doniranih spermatozoida donora iz Srbije, i jedna iz jajnih ćelija iz banke u Španiji. Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke - saopštio je RFZO.

Preko portala e-uprave počelo je i prijavljivanje za žene koje same finansiraju vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom. Svi koji dobiju odobrenje komisije za VTO o trošku države, mogu taj postupak da obave u nekoj od sedam državnih i 15 privatnih klinika sa kojima RFZO ima ugovor.

Autor: