AKTUELNO

Pre nekoliko dana na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju usvojena je nova izmenjena Uredba za kupovunu prvog stana uz subvenciju države. Pravo da se prijave imaju sve mame koje nemaju nekretninu u vlasništvu i dobile su u prinovu od 1. januara prošle godine.

"Novosti" predstavljaju tri najvažnije izmene ovog dokumenta koji će omogućiti mamama da brže i lakše dođu do krova nad glavom:

1. Utvrđeni su jasni rokovi za odlučivanje o zahtevima koje majke podnose, odnosno lokalna samouprava ima 30 dana za sređivanje dokumentacije, a isto toliko vremena dato je i Komisiji da zahtev prihvati ili odbije. To znači, da će mama najduže za dve meseca znati da li ima pravo na subvenciju, čime joj je olakšano pregovaranje sa vlasnikom ili investitorom od koga kupuje nekretninu. Da podsetimo, prvobitno rešenje nije imalo propisane rokove, pa se dešavalo da zahtevi čekaju na odobrenje nekoliko meseci.

2. Mame sada imaju mogućnost da kupe i stan u izgradnji ukoliko je upisana prebeležba u katastru na odabranu nekretninu bez tereta.

3. Sve majke koje su nepravedno odbijene dok je prva Uredba bila na snazi, dobiće obeštećenje. To znači, da će im biti isplaćen novac retroaktivno, a one će moći da izmire svoja dugovanja nastala zbog odugovlačenja u rešavanju njihovog zahteva.

Autor: