AKTUELNO

Postoje mnoge legende i priče o tajnom blagu koje navodno krije Kalemegdanska tvrđava u Beogradu.

Jedna od legendi jeste da su blago skrili Turci. Prema ovoj legendi, turski osvajači su sakrili veliku količinu zlata i dragulja u podzemnim tunelima ispod Kalemegdana kako bi ih zaštitili od osvajača.

Neki opet govore da je tu i nacističko blago. Druga legenda govori o skrivenom blagu koje su nacisti sakrili u tunelima ispod Kalemegdana tokom Drugog svetskog rata

Ali ono što nije izostalo jeste da su blago u Kalemegdanskoj tvrđavi skrili srpski vitezovi. Prema ovoj priči, srpski vitezovi su skrili veliku količinu zlata i dragulja u podzemnim tunelima ispod Kalemegdana nakon što su se borili protiv turskih osvajača.

Postoji i legenda da je kalemgdansko blago, blago kneza Lazara. Ova legenda govori o skrivenom blagu koje je knez Lazar skrio na Kalemegdanu pre bitke na Kosovu, kako bi ga zaštitio od turskih osvajača.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Postoji i priča o skrivenom blagu koje su Rimljani sakrili na Kalemegdanu tokom svoje vladavine.

Inače, nijedna od ovih legendi nije dokazana, a neki istoričari smatraju da su one samo izmišljene priče.

Međutim, mnogi ljudi i dalje veruju da se tajno blago nalazi negde na Kalemegdanu i da samo čeka da bude otkriveno. Zbog toga su mnogi pokušali da pronađu podzemne tunel i tajne prolaze ispod tvrđave, ali do sada nije bilo nikakvih dokaza o postojanju takvih tunela ili blaga.

#Kalemegdan