AKTUELNO

Leti hladi i štedi, a radi na principu obrnutog frižidera! Stručnjak otkriva da se najviše toplote gubi kroz neizolovan plafon što znači da struju plaćaš papreno a da ti je hladno dok komšija iznad uživa jer mu obezbeđuješ podno grejanje

Cena energenata ove zime toliko je skočila da su se mnogi hvatali za glavu i razmišljali kako će da spoje čuveni 15. oktobar sa 15. aprilom.

Sva sreća pa je ova zima bila blaga što je išlo na ruku svima koji nemaju centralno grejanje. Najteže je bilo onima s kotlom na pelet jer je njegova cena doslovno otišla u nebo.

Pošto muka natera čoveka na sve i svašta, mnogi su potražili alternativu, ali iznedrili i izume kad je reč o grejanju i toplotnoj energiji.

Ono za šta su se potrošači interesovali, posebno oni s kućama, jeste sistem grejanja na vazduh i vodu koji domaćina u kući od 100 kvadrata košta 1 evro dnevno.

Reč je o tzv. toplotnoj pumpi vazduh-voda koja na svaki potrošenih kilovat električne energije daje 3 do 4 kilovata toplotne što znači da je isto toliko puta efikasnija od TA peći ili etažnog grejanja na kotao na struju gde je razmera 1/1 - odnosno na 1KW struje dobija se samo 1KW toplotne energije. To istovremeno znači da pomenuta pumpa 3-4 puta više štedi struju pa su i računi manji.

Naime, ugradnja toplotnih pumpi vazduh-voda predstavlja rešenje za grejanje koje je 3-4 puta jeftinije u odnosu na grejanje na struju, a uštede u potrošnji električne energije kreću se i do 75 odsto. Ugradnja nije komplikovana a ceo sistem sastoji se od dva dela i košta od 2.000 do 7.000-8.000 evra u zavisnosti od veličine objekta. Oni koji ga zagovaraju tvrde da sam sebe otplati u vrlo kratkom roku zahvaljujući uštedi na računu za struju.

Ovako spojio klimu i radijator pa mu toplo po ceni boksa cigareta

Stručnjak čiju su priču mnogi slušali netremice lepo je objasnio kako svoj stan od četrdesetak kvadrata greje po ceni boksa cigareta. On je isto tako ljubitelj toplotnih pumpi za koje tvrdi da koriste 5 puta manje struje pod uslovom da su kvalitetne a to su najčešće japanske, kineske ne.

On kaže da se više do 50 odsto energije u stanu ili kući gubi upravo preko plafona, a kad imaš izolovan plafon - najmanje 25 cm kad se gradi ili 20 cm kad se renovira, ušteda je ogromna a u kući je toplo.

Sretao je, kaže, i ljude koji spuste plafon zbog led rasvete a unutra ne izoluju nego ostave šuplje i tu se toplota gubi.

Sva toplota ide na gore i "curi" kroz plafon pa ti debelo plaćaš račune za struju i hladno ti je ali zato tako dobro greješ komšiju da on faktički ima podno grejanje i račun za struju mu je smešan. Dodaje i da se obavezno treba raspitati ili pogledati specifikacije kad se kupuje stan, a kad se gradi kuća da se plafon dobro izoluje.

On je za svoj stan osmislio poseban sistem, uzeo je izmenjivač i svoju klimu na inverter spojio sa radijatorima, pa freon greje vazduh koji potom greje vodu u radijatorima! U stanu od četrdesetak kvadrata mu je 25,8 stepeni a mesečno plati 2.800 dinara struje. U kupatilu ima podno grejanje i sušač peškira.

Deki se inače ugradnjom sistema grejanja i hlađenja bavi 23 godine.

Ivan 200 kvadrata kuće greje na magnet za 15 evra mesečno

U radionici poznatog slavonskog inovatora Ivana Jakobovića nastao je pre nekoliko godina izum o kojem su hrvatski mediji dosta pisali, a pažnju je privukao svima koji muku muče sa visokim računima za grejanje tokom zimskih meseci.

Ovaj Slavonac prethodno se proslavio postrojenjem za biodizel sa nula posto sumpora dok je njegov naknadni izum grejanja na magnete zainteresovao i programere iz jedne srpske kompanije.

- Hteli smo da napravimo neku drugu mašinu, ali nije ispala kako smo očekivali pa nam je potpuno slučajno palo na pamet da napravimo nešto novo i probamo da li grejanje na magnete stvarno radi - priča za Mondo suvlasnik kompanije koji je po zanimanju programer.

Grejanje na magnet je prema njegovim rečima čak pet puta isplativije.

- Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dve velike kuće koje grejemo na toplotne pumpe i to odlično funkcioniše, ali grejanje na magnete je pet puta isplativije - navodi programer.

Besplatno grejanje na otpadno ulje, 500 kvadrata hale sa 1,2 litra ulja

Majstor je u video-klipu pokazao grejanje za koje su potrebne 3 plinske boce od 60 litara s tim što je u srednjoj boci voda. On tvrdi da sa 1,2litra na sat prerađenog ulja možete da se greje 500 kvadrata otvorenog prostora ili hala.

Autor: