AKTUELNO

Zaključivanje Sporazuma omogućiće da srpski državljani koji imaju prebivalište u Republici Italiji zamene važeću srpsku vozačku dozvolu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Republike Italije u Republici Srbiji Luka Gori potpisali su danas Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije.

Foto: Tanjug /STRAHINJA ACIMOVIĆ (

Sporazum je potpisan u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Republike Srbije i Republike Italije i od izuzetnog je značaja za veliki broj srpskih državljana koji žive i rade u Republici Italiji, a kojima je posedovanje važeće vozačke dozvole neophodno za obavljanje svakodnevnih životnih i poslovnih aktivnosti.

Takođe, zaključivanje Sporazuma omogućiće da srpski državljani koji imaju prebivalište u Republici Italiji zamene važeću srpsku vozačku dozvolu (koja nije privremenog karaktera) za italijansku vozačku dozvolu, bez polaganja dodatnih teorijskih ili praktičnih ispita u Republici Italiji, čime se takođe oslobađaju i troškova polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita.

Foto: Tanjug /STRAHINJA ACIMOVIĆ (

Podsećamo, Republika Srbija i Republika Italija su već imale zaključen Sporazum o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu 8.4.2013. godine, a prestao da važi 8.4.2018. godine, a nakon toga pregovori oko novog teksta Sporazuma su se kontinuirano sprovodili i na inicijativu MUP-a Republike Srbije su započeti i pre isteka važenja prethodnog Sporazuma.