AKTUELNO

Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita, kaže dr Slavica Maris.

U dečijim vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolele dece. Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesn temperatura.

"Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečijim kolektivima predškolskim ustanovama. Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima je obolelo 83 dece. Od toga četiti epidemije su bile uzrokovane rota virusom, a dve adeno virusom”, rekla je danas epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temperatura.

Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita”, rekla je dr Maris:

Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana”, kazala je dr Maris.

Prema njenim rečima, broj zaraženih korona virusom se povećava.

"Tokom marta ukupno je registrovano 15 epidemija korona virusa, najviše u zdravstvenim ustanovama i to 13 i dve u ustanovama socijalne zaštite. Najčešće su to blaži simptomi - respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja”, rekla je dr Maris.

#deca

#stomačni virus