AKTUELNO

Posle prolećnih dana, snažan ciklon doneo nam je juče zahlađenje i vratio iz proleća u zimu, a i vreme danas imaće više nalik zimskom vremenu.

Ovog jutra na severu Srbije, u Beogradu i u Vojvodini je vedro, a u ostalim predelima promenljivo oblačno. Duva veoma jak severozapadni vetar, a i vrlo je hladno za ovo doba godine. Temperature ovog prepodneva kreću se od samo 1 do 5°C, u Beogradu je jutros bilo 2°C, a na Kopaoniku -10°C. Uz jak vetar, subjekttivni osećaje je da je dosta hladnije.

Srbija se danas nalazi u zadnjem delu ciklona, čiji je centar odmakao ka istoku, a sa severa dolazi do daljeg prodora vrlo hladne vazdušne mase.

U nastavku prepodneva u severnim predelima Srbije, u Beogradu i u Vojvodini biće vedro, uz sve više oblaka, a u ostalim predelima očekuje se promenljivo oblačno.

Sredinom dana i posle podne u svim predelima Srbije očekuje se promenljivo oblačno, a uz jači razvoj oblačnosti lokalno se očekuju pljuskovi kiše, susnežice, snega i krupe, ponegde i grmljavina.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, odnosno ogromne razlike u pritisku između zapada i istoka, danas će biti veoma vetrovito, a severozapadni vetar imaće povremeno olujne udare i preko 80 kilometara na čas. Zbog olujnih udara vetra, biće neophodan i oprez.

Maksimalna temperatura biće danas od čest do 10°C, u Beogradu do osam. Na planinama će biti ledeno, uz temperature i ispo -5°C. Današnje temperature biće niže i za osam stepeni od prosečnih za kraj marta.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U pojedinim predelima Srbije danas se očekuju krupa, ponegde i pljusak snega, a ove retke, ali ne i neuobičajane pojave mogle bi čak biti praćene i grmljavinom.

Za nastanak krupe potrebna je hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere. U tom sloju temperatura vazduha naglo opada sa visinom. Krupa se formira u konvektivnim oblacima (oblaci vertikalnog razvoja) koji su od donje baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom vazduha. Reč je uglavnom o sloju plitke konvekcije. U takvim oblacima prisutno je mešanje ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe.

Zrna krupe nastaju rastom ledenih kristala i pahulja (tečna voda na negativnoj temperaturi). Da li će padati pljusak krupe ili snega, zavisi od temperature u oblaku. Što niža temperatura, veća je verovatnoća da će padati pljusak snega.

Pri padanju krupe, temperatura u prizemlju može biti dosta visoka, čak i do 10°C, ali ona vrlo brzo opada sa porastom visine, tj. veoma je izražen temperaturni gradijent, pa se već tako na 850 izobarskoj površini temperatura može spustiti i na oko -5°C. Ova pojava je retka i uobičajena krajem zime, naročito tokom marta.

Pljusak snega iako retka pojava, uobičajeno da se dogodi u ovom delu godine, naročito krajem zime i tokom marta. Kiša, kao i sneg pada iz slojastih oblaka (nimbostratusa), koji zazuzimaju veliku površinu i uobičajeni su prilikom nailaska toplog fronta.

U letnjem delu godine javljaju se oblaci vertikalnog razvoja (kumulonimbusi), pa iz njih pada pljusak kiše, neretko praćen grmljavinom. Kada se u zimskom delu godine javi nestabilna atmosfera, kao što je slučaj danas, oblaci vertikalnog razvoja koji se jave pri prodoru ili u blizini hladnog fronta ili u nestabilnoj vazdušnoj masi, nisu vertikalno razvojeni kao leti zbog nižih temperatura, ali dovoljne su debljine da se iz njih jave pljuskovite padavine, po ovom pitanju pljusak snega, koji može biti praćen i grmljavinom.

Dakle, danas u delovima Srbije imaćemo pljuskove snega, koji su kao i pljuskovi kiše lokalnog i kratakotrajnog karaktera, pa nedaleko može sijati sunce i biti potpuno suvo. Kada se pojavi pljusak snega, na manjem prostoru u kratkom intervalu može pasti više centimetara snega, isto kao leti dosta kiše, pa nastanu lokalne poplave i bujice.

U toku večeri u Srbiji se očekuje smirivanje vremena i slabljenje vetra.

Nažalost, u sredu ujutro u većem delu Srbije očekuje se slab, ponegde čak i umeren mraz, što bi moglo veoma nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture, zbog čega će biti neophodna adekvatna zaštita. U četvrtak se slab mraz očekuje na jugu i jugoistoku Srbije.

Već od sutra toplije vreme, maksimalna temperatura u četvrtak i petak do 20 stepeni, u Beogradu do 18. Novo pogoršanje vremena stiže za vikend.