AKTUELNO

Naredne godine poljoprivrednicima će biti na raspolaganju oko 50 miliona evra iz IPARD programa EU, a prvi poziv za nabavku traktora i ostale mehanizacije biće objavljen 20. decembra, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je pojasnio da je reč o dugoočekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Kako ministar kaže, postoji nekoliko pravilnika koje regulišu ovu oblast, i njegove kolege širom Srbije pokušavaju da upoznaju poljoprivrednike sa procesom. "Država sprovodi javne pozive, odabira krajnje korisnike po pravilima po kojima smo se akreditovali", rekao je Nedimović za RTS i pojasnio da će naredni poziv biti već u martu gde će poljoprivrednici moći da apliciraju za objekte i prerađivačku industriju i marketing, dok će treći poziv biti u julu.

Govoreći o budžetu za poljoprivredu koji je za narednu godinu veći za 11,8 odsto on je rekao da je zadovoljan i da je najvažnije šta će biti urađeno sa tim novcem, što, kako kaže, isključivo zavisi ministarstva poljoprivrede koliko ima snage, znanja i moći da sredstva plasira.

Ministar je istakao da se moraju uvesti automatski protivgradni sistemi, što će prvo biti uradeno na dva radarska centra a kasnije u svim. Posebno je naglasio navodnjavanje i elektrifikaciju polja jer, kako kaže, struja obara troškove ratara prilikom navodnjavanja.

#Branislav Nedimović

#Budžet

#Poljoprivreda

'