AKTUELNO

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija predstaviće i ove godine proizvodni program sedam kazneno-popravnih ustanova na 28. Međunarodnom sajmu hortikulture - Beoplantfair, koji je počeo juče u Beogradu i traje do 27. aprila.

Svoje proizvode na sajmu hortikulture po sedmi put izložiće kazneno-popravne ustanove u Sremskoj Mitrovici, Zabeli, Nišu, Somboru, kao i Vaspitno-popravni dom u Кruševcu, КPZ za žene u Požarevcu i КPZ za maloletnike u Valjevu koji po prvi put predstavlja svoj proizvodni program.

Direktor Uprave Dejan Carević obišao je štand sa proizvodnim programom zavoda koji svake godine privlači veliku pažnju posetilaca.

Direktor Carević je istakao da se u proizvodnim pogonima se organizuju sertifikovane obuke osuđenih lica za deficitarna zanimanja kako bi im se olakšalo da pronađu posao za koji su već obučeni i imaju radno iskustvo i istakao da se u sertifikatima nigde ne spominje da su stečeni tokom izdržavanja kazne zatvora kako bi se izbegla svaka moguća stigmatizacija.

Foto: Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Carević naveo da poslodavci treba da pruže šansu svakome ko dobro radi da se zaposli i počne legalno zarađuje novac za sebe i porodicu, i dodao društvo mora da napravi iskorak i pokaže malo više razumevanja za potrebe bivših osuđenih lica.

Na više od 100 kvadrata sajamskog prostora biće izložen parkovski i baštenski mobilijar koji se proizvodi u КPZ u Sremskoj Mitrovici, Zabeli i Nišu (žardinjere, ograde, garniture za bašte, vrteške i klackalice za decu).

КPZ za maloletnike u Valjevu će po prvi put prikazati PVC stolariju (prozore, vrata i panelne kontejnere) za čiju proizvodnju su osuđenici u prethodnom periodu prolazili sertifikovanu obuku, uz finansijsku podršku nemačke nevladine organizacije „Help“.

Foto: Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Uprava je 2020. godine dobila posebno priznanje na sajmu hortikulture i to za asortiman i kvalitet transportnih uređaja (traktorske prikolice i teške drljače) koje se proizvode u КPZ u Sremskoj Mitrovici, a prošle godine diplome za parkovski mobilijar i asortiman saksijskog cveća.

КPZ u Sremskoj Mitrovici proizvodi poljoprivredne prikolice „Dubrava“ od tri i po, četiri, pet, osam i deset tona.

Autor: