AKTUELNO

U prvom tromesečju ove godine otkriveno je 1.059 falsifikovanih novčanica, čija ukupna vrednost iznosi 10,6 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Posmatrano po broju komada, među falsifikatima je bilo najviše dinara, 514 komada, a preovlađivala je novčanica apoena od 2.000 dinara, koja je činila 65,3 odsto dinarskih falsifikata.

Od stranih valuta najčešće su pronalaženi falsifikovani evri, 321 komad, zatim američki dolari 222.

Foto: Pixabay.com

Kada je reč o vrednosti falsifikovanih novčanica koja je iznosila 10,6 miliona dinara, preovlađuje udeo novčanica evra sa vrednošću od 7,3 miliona preračunato u dinare, na drugom mestu su američki dolari u iznosu od 2,3 miliona dinara, dok je vrednost falsifikovanih domaćih novčanica bila nešto veća od 890.000 dinara.

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za Nacionalne centre, za borbu protiv falsifikovanja, analizu novčanica, i kovanog novca usektoru za poslove sa gotovinom Narodne Banke Srbije, istakao je da se falsifikovano novac može prepoznati na osnovu papira, jer papir koji s ekoristi za pravi novac jeste napravljen od pamuka, sa zaštitinim elementima, kao što je vodeni žig.

- Osim toga, imamo zaštitni končić crvene i plave boje. Ako vidite dve novčanice sa identičnim rasporedom končlića, znajte da je to falsifikat. Imate i zaštitnu nit u centru novčanice, koja se vidi pod svetlošću - rekao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o dubokoj štampi, Jeremić kaže da falsifikatori najčešće nemaju dostupnost te tehnike.

- Nanos boje je izvan papira, dok je kod falsifikata ta strana glatka - dodao je potom Jeremić.

- Na novčanicama imamo i mikro tekst, on se nalazi na pravougaoniku, gde piše NBS na ćirilici i latinici... A falsifikat to nema uopšte, jer oni nisu u stanju da izrade tako mali tekst - objasnio je Jeremić.

Autor: