AKTUELNO

Dimitrija je odveo otac i majka nema nikakva saznanja gde je i kako je.

-Gde je sada moje dete, ne znamo. Odgovor još uvek nemam - da li je u Srbiji, van Srbije, da li je u Francuskoj ili Engleskoj ja to ne znam - počinje priču Sanja Bubalo, majka dečaka kojeg je krajem avgusta odveo otac.

Nakon što je sa Dragan Stepanović okončala partnersku vezu i pred Centrom za socijalni rad dogovorila da će ona biti staratelj Sanja ostaje bez sina koji 5. novembra puni dve godine. Njena agonija počinje desetak dana pred zakazano suđenje.

Nekoliko dana pred zakazano ročište Sanja je sa Dimitrijem bila Draganovoj porodičnoj kući u Banovcima. -Ujutru sam sa svojim najstarijom ćerkom izašla da završim neke obaveze i kada sam se vratila sve je bio zatvoreno, kola nije bilo, na pozive nije odgovaro. Odmah mi je bilo jasno da tu nešto nije u redu - navodi Sanja.

U kući kobnog dana bili Dragan i njegova ćerka Katarina, Dimitrije i ona, a u toku noći je došao i njegov brat sa suprugom i ćerkom koje Sanja nije videla. Kod bivšeg partnera je došla kako bi se dogovorili kako će funkcionisati njihov odnos zbog deteta.

- Nikada nismo živeli pod istim krovom. Bili smo zajedno kada je dolazio iz Francuske ili u njegov porodičnoj kući ili u mom stanu -  ispričala je Sanja i dodala da je Dragan teško podeo rastanak i da je čak tražio pomoć psihijatra. Dete je viđao uvek kada je dolazio u Srbiju.

Sanja nestanak prijavljuje policiji i potraga za detetom je pokrenuta istog dana.

Dragan joj je, kako je navela dan kasnije, odgovorio da je Dimitrije sa njim i da je dobro. Molila ga je da razgovaraju i rekla mu da dete pati bez majke i molila da ga vrati. -Znao je samo za mamu, oca je video samo nekoliko puta. Nasilno je otet od majke! Šta mislite kako je meni bilo? On ne zna njegove navike – kroz suze govori Sanja.

Kako kaže, bivši partner ju je ucenjivao da odustane od suđenja, jer bi morao da plaća alimentaciju.

Dan pred suđenje joj je u poruci napisao broj jedan, simbolično, da je preostao jedan dan do suđenja. -Odgovaram mu da suđenja neće biti jer sudovi ne rade, a on odvraća “Sada više nije bitno. Nisi bila poslušna. Nisi odustala od suđenja. Vidimo se pred francuskom sudom” - ispričala je ona.

Dragan kao otac deteta i nije u krivičnom delu jer je sa Dimitrijem, navela je ona, ocenivši da nije normalno da jedan od roditelja odvede dete na nepoznatu adresu, bez znanja drugog roditelja.

DIMITRIJE SE NIJE ODVAJAO OD MAJKE

- Svaki dan započinjem razmišljajući da li će mi zazvoniti telefon i da će mi neko javiti gde mi je dete i da li ću ga večeras zagrliti. Sigurna sam da ne gladuje, možda je okupan, ali šta ćemo sa njegom psihom? Ne može niko da mi kaže da nije tražio majku - dodala je kroz suze.

Ona u septembru od suda dobija rešenje o privremenom starateljstvu i podnosi krivičnu prijavu protiv Dragana. Obaveštava ga o tome i od tada joj se više nije javljao, već joj je od francuskog suda stigao poziv za utvrđivanje starateljstva za januar sledeće godine.

Njegov telefon, kako kaže, nijie mogao da se locira jer nije bio u krivičnom delu. Sanja je sama tražila dete i obilazila mesta gde bi mogao da bude. Rodbina njenog bivšeg partnera koja živi u Srbiji je tvrdila da ništa ne zna. Kako je dodala, nisu želeli da se mešaju.

Sanja smatra da joj je Dragan uzeo dete iz lične osveta. - Uzeo je ono što će mene najviše zaboleti. On zna kakav je moj odnos prema deci - navela je ona i dodala da je bivšeg partnera ostavila zbog njegovog ponašanja. Kako tvrdi, postoje ozbiljni razlozi zbog kojih nisu mogli da funkcionišu.

Prema njegim rečima, dete nije moglo da izađe iz zemlje bez pasoša koji se, inače, nalazi kod nje. - Verujem da su još u Srbiji. Ako je dete prebacio preko granice to je uradio ilegalnim putem. Zdrav razum mi govori da su u Srbiji, a briga za detetom da mogu da budu bilo gde - dodala je ona.

Sanja tvrdi da njen bivši partner ima problem sa zakonom u Francuskoj te da se nada će tamošnji sud presuditi u njenu koristi jer nisu blagonakloni prema takvom ponašanju. S. M.

#Beograd

#Dete

#Sanja Bubalo

'