AKTUELNO

Učenici ubijeni u masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i čuvar biće sahranjeni sutra, 6. maja.

Prof dr Minja Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i član Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" kaže da je njena ćerka bila na drugom spratu, pa su pobegli na mali ulaz.

Foto: TV Pink Printscreen

- Znam decu koja su bila neposredno pored. Ja ne znam kako će oni...ne da se vrate, jer oni su osmi razred to je još nekoliko meseci, nego da žive. Sutra su sahrane i dece i ubijenog čuvara. Deca bi sa jedne strane da isprate svoje prijatelje, a sa druge strane to će biti strašan udarac za njih - navela Zirojević.

Kako je dodala, tog dana su trebali da se slikaju za Almanah, to je tradicija.

- Mislim da dete ne može biti razmaženo, već samo mažemo i nemaženo. Ako dobija ljubav i pažnju biće empatično. Ali došli smo do vremena da se leče samo posledice,pa su u Mičigenu doneta pravila da se umesto rančeva nose providene kese - istakla je Zirojević.

Kada me je ćerka zvala i rekla da je pucano i da je dobor nije mi palo na pamet da je pucano u školi. Mi nemamo pristup, odrasli mogu da dođu samo do vrata, imamo obezbeđenje, a dvorište je zavoreno sa svih strana. Nisu mogla da uđu ni deca iz drugih škola. To dete nisam poznavala, niko ga nije poznavao, nije bio u toj smeni, došao je pre mesec dana. Psiholog i pedagog su odlični i meri u kojoj mogu da deluju. Došao je u smenu gde decu i ne poznaje...Zvali su ga na rođendane...

Govoreći o spisku učenika koji su bili mete, Zirojević je navela da su na spisku bila deca koja su bolja od njega - u ocenama ili u nečemu drugom.

Specijalni pedagog iz EDU centra Ljiljana Marković kaže da se promene u ponašanju dece mogu primetiti ako ih dobro poznajemo i pratimo.

- Oni će reći da su tužni, nesrećni, da ih je društvo odbacilo, ali ne možemo da pretpostavimo šta će dete da uradi. Neobično za jednog trinaestogodišnjaka da kaže ono što je rekao dečak koji je napravio masakr na Vračaru. Na to mogu uticati i sadržaji koje je gledao - ukazala je Marković.

Kako je dodala, nije poznato šta se krije iza njegovog ponašanja, ali postoji tendencija da se deca "kriju" iza bezosćeajnosti.

Načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović je istakao da je ova škola bila izuzetna po pitanju obezbeđenja i ovako nešto nije moglo da se pretpostavi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Radnik obezbeđenja koji je bio omiljen među decom i imao odličnu komunikaciju sa njima prvi je nastradao. Kakva bi tek bila situacija da su bili nespremni...U učionici je ispalio 57 metaka. Nastavnici i učitelji bili pribrani. Ja ne znam kako bih odreagovao, ostati sam sa 30 đaka. Ostati pribran... - istakao je Filipović.

Autor: