AKTUELNO

Patrole policije od sutra će biti blizu svake škole, izjavio je Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gostujući kod voditeljke Jovane Jeremić na televiziji Pink.

On se najpre dotakao i najvažnije mere, o kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah nakon masakra obavestio javnost:

- Jedna od mera je da se uradi razoružavanje, i da se uputi javni poziv svim licima koja žive na teritorije Republike Srbije, da takvo oružje donesu u najbližu policijsku stanicu. Ministar Gašić je doneo naredbu u toku jučerašnjeg dana, a koja se odnosi na predaju neregistrovanog oružja i municije. I od sutra, do osmog juna mogu da ga predaju u najbližoj policijskoj stanici, bez pravnih posledica - rekao je Stevandić, govoreći o jednoj od mera koja je doneta.

Treba napraviti razliku između legalizacije i predaje oružja, napomenuo je.

Ovde se radi samo o predaji, bez naknade. Ono što je bitno da se zna, da to treba doneti rasklopljeno, a ne trenutno funkcionalno. To je po zakonu propisano. U fotroli i rasklopljeno - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je potom naveo, biće pojačana policija i na svim javnim mestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

– Biće pojačano vidljivo prisustvo policije na svim javnim mestima na kojima se skuplja veći broj ljudi: u tržnim centrima, u parkovima, na trgovima…- izjavio je Stevandić.

- Mi ćemo u što kraćem roku pokušati, i uspećemo sigurno da povećamobroj policijskih službenika koji će biti u školama. Već od sutra ujutru ispredsvake škole prilikom dolaska đaka u školu, prilikom smene prepodnevne i popodnevneđačke smene, po završetku rada škole tu će biti patrole policija koje ćepreventivno delovati na bezbednost učenika i zaposlenih u školama. Za vreme izvođenja nastave tu će biti školskih policajaca koji će obavljati svojudužnost kao i prethodnih 20 godina. Mi već od 2003. Godine imamo školske policajce kojipreventivno dleuju I štite bezbednost đaka I zaposlenih u školama na čitavojteritoriji republike Srbije - rekao je on.

 On je dodao da u Beogradu postoji 331 škola I oko 140školskih pšolicajaca koji su angažovani da budu u školama.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon dva masovna ubistava koja su se desila u Beogradu i kod Mladenovca, najavio je da će u narednih šest meseci biti zaposleno novih 1.200 policajaca.

Autor: