AKTUELNO

Britani Vilijams je za dlaku izbegla smrt 2014. godine u restoranu na Tajms skveru u Njujorku. Tada je imala samo 24 godine kada je doživela srčani zastoj i izgubila svest.

U pomoć su joj pritekla dvojica nepoznatih ljudi koji su započeli proces reanimacije. Dva dana kasnije probudila se u bolnici. Sada, skoro deset godina kasnije, Vilijams je podelila svoje iskustvo emisiji "Today" kako bi podigla svest o zdravlju srca i važnosti CPR treninga te podsetila sve, čak i mlade ljude, da se mogu naći u situaciji opasnoj po život.


Srčani zastoj je iznenadni gubitak srca, disanja i svesti.

- Postoje različiti uzroci srčanog zastoja, uključujući aritmiju ili nepravilan srčani ritam, kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića), probleme sa zaliscima i koronarne arterijske bolesti“, kaže kardiolog dr Rigved Tadvalkar.

- Najčešći uzrok je električni kvar srca zbog brzog i nepravilnog otkucaja srca iz donjih komora srca (ventrikula) - rekao je Tadvalkar za " Healthline".

Kada se to dogodi, srce nije u stanju da efikasno pumpa krv do vitalnih organa kao što su mozak, pluća i bubrezi.

Ako se funkcija srca ne obnovi odmah, srčani zastoj može biti fatalan. Naime, srčani zastoj može lišiti mozak kiseonika i ozbiljno povrediti mozak.

Zbog toga je neophodno započeti reanimaciju u pravo vreme. CPR ne samo da može spasiti nečiji život, već može, održavajući dotok krvi u mozak, održati funkciju mozga.

- Bila sam na poslu i odjednom sam osetio da mi je leva strana tela utrnula. Mislio sam da to nije dobar znak, pa sam počeo da tražim na internetu šta bi ovaj simptom mogao da znači. Iskrsle su tri stvari: moždani udar, srčani udar. i zaustavljanje srčanog udara - rekla je ona.

Otišla je kod šefa a on joj je samo odmahnuo rukom.

- Rekao mi je da sam mlada, zdrava, da trčim i da se zdravo hranim. Verovala sam mu i tri dana kasnije završila sam na podu, bez otkucaja srca - dodala je ona.

Srčani problemi mogu da utiču na svakoga. Mlade, stare, mršave, u kondiciji ili bez nje. Kada osetite da nešto nije u redu idite kod doktora, ma šta god vam drugi govorili.

Autor: