AKTUELNO

Zbog velikog interesovanja građana za subvencionisani odmor u Srbiji uskoro će biti pušteno najverovatnije još 100.000 novih vaučera.

Razlog tome je što je januarski kontigent od 100.000 praktično planuo za dva dana.

Prijavljivanje je na šalterima Pošte, gde se dostavlja potrebna dokumentacija, a putovanje mora da traje minimum pet noćenja. Vaučeri mogu da se koriste isključivo za putovanje u Srbiji, i to u ugostiteljskim objektima van mesta prebivališta ili studiranja korisnika. Važe samo za ugostiteljske objekte koji učestvuju u programu subvencionisanja, a celokupni spisak nalazi se na sajtu mojasbija.rs.

Godinama unazad država subvencioniše odmor u Srbiji. Akcija pomoći domaćem turizmu na ovaj način je počela 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera. Pravo ima nekoliko grupa građana, a iskustvo govori da su ih najviše koristili penzioneri.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Pravo na vaučere u Srbiji imaju:

penzioneri,

nezaposleni, odnosno korisnici posebnih novčanih naknada,

zaposleni, čija primanja ne prelaze 70.000 dinara,

ratni vojni invalidi i civilni invalidi,

poljoprivrednici,

studenti

stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u podeli.

Vrednost vaučera najpre je bila 5.000, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos je maksimalni koji može da se dobije jednom u toku kalendarske godine. Prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Autor: