AKTUELNO

U 115 osnovnih i srednjih škola u Beogradu stigli su mejlovi upozorenja o navodno podmetnutim bombama. Deca su evakuisana, a policija je izvršila provere. Utvrđeno je da su dojave bile lažne.

A juče su stigle Dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama, na elektronske adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola. Nakon toga učenici i zaposleni su evakuisani.

Policija je u svim školama izvršila kontradiverzione preglede nakon kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne, odnosno da se u školama ne nalaze bombe.


Pre sat vremena, saopštava Dragan Filipović načelnik školske uprave, na teritoriji Grocke stigli su mejlovi upozorenja o bombama.

- Pre sat vremena, obavešten sam da je stigao noćas mejl o podmetnutom eksplozivu, reč je o osnovnoj školi "Mića Stojković" u Umčarima i "Ivo Lola Ribar" Begaljica, te škole su pregledane i nastava se odvija normalno, dok se u trećoj školi i dalje čeka pregled - kaže Filipović.

On je u nastavku naveo kako postupati u ovim situacijama.

- U momentu kada škola dobije ovakav mejl, svi zaposleni moraju da napuste ustanovu, dok ne dođu kolege iz kontradiverzionih jedinica i oni jedini ulaze u školu. I ranije je bilo ovakvo postupanje, ali je skoro dogovorena procedura koja mora da se uvaži. Neke škole su nastavile sa radom, dodatni ljudi su obučni za ovaj posao i sve škole su pregledane, a u većini škola je nastavljena nastava normalno, u onima koji čekaju pregled, nastava se odvija putem interneta - rekao je.

Na pitanje novinara da li postoji način prevencije, Filipović odgovara odrično.

- Ne postoji način da se preveniraju ovakve situacije, ali je veoma traumatično za učenike, roditelje i nastavnike, kada direktor podeli ovakvu vest. Niko ne može da predvidi ovakav događaj i ovu vrstu mejla, ne možemo predvideti takve mejlove. Preporučili smo da se koriste samo službeni mejlovi, ali je svaka škola zadržala stare mejlove, na koje obično i stužu ove dojave - saopštio je Filipović.

Autor: