AKTUELNO

Fizijatar dr Žarko Radović istakao je da ljudi koji žele da treniraju i bave se sportom, nikako ne treba da preteruju u treningu, jer može doći do ozbiljnih problema u vidu povreda, upala i sl.

Kako kaže, pravilno vežbanje je pola zdravlja, i kada vežbamo, to treba da radimo umereno i pravilno.

- Moramo da znamo kakav problem imamo, i shodno tome biramo vežbe. Da li je to mršavljenje, neka povreda... Ne ide upala na upalu. Vi morate da je smirite, da biste nastavili da trenirate. Zato je bitno istezanje, zagrevanje i ostalo, da bismo imali pravilan trening - priča Radović.

Foto: TV Pink Printscreen

Statistika kaže da žene, u odnosu na muškarce, češće vežbaju na pogrešan način, naveo je Radović.

- Ako ne delujemo ciljano na određenu grupu mišića, može doći do kontrature, teške pokretljivosti. Važan je i trener, fizioterapeut koji će se baviti vašim problemom - dodao je Radović.

Mora se voditi računa i o godinama, kaže Radović.

Prvi trening su kružne vežbe, koje uključuju celo telo, ne smemo se fokusirati na ciljanu grupu mišića, objasnio je on, pa se dotakao stvaranja mlečne kiseline:

Foto: TV Pink Printscreen

- To je upala mišića, i vid reakcije. Vi ste aktivirali mišiće koji su bili dugo neaktivni. To se rešava tako što, ako ste danas vežbali, jedan dan moramo da napravimo pauzu, a možemo popiti aspirin ili andol - objasnio je Radović.

Autor: