AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), najavio je da se u naredna dva sata na istoku zemlje i u Vojvodini očekuje promenljivo oblačno vreme sa kišom i pljuskovima.

- Na istoku i u Vojvodini u naredna dva sata promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom - navedeno je u saopštenju RHMZ-a.

Podsetimo, kako je ranije saopšteno, u Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne u brdsko-planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti tek ponegde je moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni, a temperatura će se kretati od 15 do 26 stepeni.

Čubrilo najavio nastavak nestabilnosti

Prema prognozi meteorologa Marka Čubrila, narednih dana biće toplije u odnosu na protekli period ali bez visokih temperature uz nastavak povremenih nestabilnosti.

U drugom delu nedelje bi se uz razvijanje visinskog ciklona nad istokom Evrope atmosfera ponovo destabilizovala te bi uz češću pojavu pljuskova bilo i malo svežije uz maksimume koji bi se posle četvrtka kretali od +15 do +22 stepena Celzijusa.

U ovom momentu postoji određene verovatnoće da će početkom juna uslediti manje otopljenje, ali po opštim dugoročnim, parametrima verovatno će to biti kratkotrajno.

Nema velikih opasnosti od poplava

Nema velikih opasnosti od poplava u Srbiji istakao je meteorolog Goran Mihajlović. On je naveo da iako je stanje sa poplavama u Evropi i okolnim zemljama Srbije kritično, u samoj Srbiji nivo vode nije zabrinjavajući, ali je važno da se situacija prati.

Mihajlović ističe da se u narednom periodu očekuje toplo, ali i dalje nestabilno vreme, dok bi jun mesec bio u prosečnim temperaturnim vrednostima.

- Kiša je stala i sledi kratkotrajna stabilizacija, u većini mesta biće bez padavina. Temperatura će ići od 21 do 26 stepeni. Sutra ima prostora za sasvim retku pojavu lokalnih pljuskova u brdsko planinskim predelima. Tokom naredne sedmice i do kraja meseca sledi nam karakter nestabilnog vremena, maksimalna temperatura između 22 i 26, ali sa čestom pojavom pljuskova sa grmljavinom - kaže meteorolog Mijajlović.

Autor: