AKTUELNO

Od 1.100 đaka OŠ "Vladislav Ribnikar", na nastavu, koja je počela u ponedeljak, dve i po nedelje posle masakra Koste K., dolazi oko 800 učenika, potvrdio je predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, i rekao da 300 učenika koji su ostali kod kuće u svakom momentu mogu da krenu na nastavu, ali i ne moraju ako za to nisu spremni, jer će im ocene biti zaključene na osnovu onih koje su dobili do 3. maja kada se dogodio zločin.

Učenici koji još ne mogu da se vrate u školu treba da imaju opravdanje, odnosno potvrdu roditelja, jer se, kako poručuju prosvetne vlasti, mora znati gde je dete - u školi ili kod kuće.

- Zaključivanje ocena nije počelo jer još nije vreme, ocene će biti zaključene pred kraj godine - kaže Igor Đorđević.

- Ne bilo dobro da se za svu decu prekine školska godina zaključno sa 3. majem, kako traži grupa roditelja. To ne bi bilo korektno prema deci koja žele da idu u školu, da poprave ocene, ali i da budu sa svojim vršnjacima, jer se tako osećaju bolje. Nastava se odvija, časovi su 30 minuta, ali nema kontrolnih, pismenih i propitivanja, odgovara samo ko hoće da popravi ocene. Ja se više plašim raspusta, kada ta ranjiva deca budu sam na ulici, ili u stanu uz kompjuter, ili kada ostanu sami sa sobom pa počnu da razmišljaju o onome što se dogodilo.

U školi je Prosvetna inspekciji koja od pre dva dana sprovodi vanredni nadzor, a to će, kaže Đorđević, potrajati desetak dana, što je i uobičajeno po proceduri. O smeni direktorke i suspenziji pedagoga i psihologa, što je zahtev dela roditelja, nije bilo reči.

- O tome se može razgovarati dok traje istraga - kaže Đorđević.

Foto: E-Stock/Nataša Rajaković

- Smena direktorke, kao i suspenzija školskog pedagoga i psihologa u ovom momentu bi bile pogrešne, jer su đaci na njih navikli i ne ustručavaju se da im se obrate.

I Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je da u ovom momentu nema tela koje može da suspenduje pedagoga i psihologa. Kako kaže, pedagoga i psihologa može da suspenduje direktor škole, a o smeni direktora odlučuje ministar prosvete.


Filipović je naveo i da se o daljem održavanju nastave svakog petka razgovara na pedagoškom kolegijumu u "Ribnikaru".


- Oni daju preporuku šta raditi sledeće nedelje, tako će biti do kraja školske godine - pojasnio je.


- U toku te nedelje moramo da pratimo raspoloženje dece. Nema strogog pravila, ako je dete počelo da dolazi, da mora da dolazi svaki dan.

Autor: