AKTUELNO

U prvom tromesečju ove godine nastavljen je rast bezgotovinskih plaćanja, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS) i navela da to pokazuju podaci o broju korisnika elektronskog bankarstva, koji je u odnosu na pre godinu dana porastao za 6,06 odsto dok je broj korisnika mobilnog bankarstva u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao za 11,66 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Na kraju prvog tromesečja ove godine uslugu elektronskog bankarstva imalo je 3,7 miliona korisnika, a uslugu mobilnog bankarstva 3,4 miliona.

Iz NBS navode da je broj transakcija putem elektronskog bankarstva opao za 4,47 odsto dok se broj transakcija putem mobilnog bankarstva povećao za 27,80 procenata u odnosu na prvo tromesečje 2022. godine.

Krajem marta broj izdatih platnih kartica bio je 10,9 miliona, što je za 6,70 odsto više nego u isto vreme prošle godine, dok je bankomata bilo 3.035, za 2,63 odsto manje u odnosu na isto tromesečje 2022.

Kada je reč o internet prodavnicama, njih je krajem marta ove godine bilo 3.610, što je za 752 više nego pre godinu dana.

U prvom tromesečju ove godine broj dinarskih transakcija putem kojih su građani kupovali preko internet sajtova iznosio je 8,7 miliona i bio je za 25,76 procenata veći nego u istom lanjskom periodu.

Vrednost ovih transakcija iznosila je 24 milijarde dinara, što je za 38,11 procenata više od vrednosti plaćanja obavljenih u prvom kvartalu prošle godine.

Iz Narodne banke navode da su rastu upotrebe bezgotovinskih plaćanja doprinela i instant plaćanja, pa je rast broja transakcija u prvom tromesečju ove godine iznosio 21,68 odsto odnosno 2,7 miliona instant plaćanja više nego u prvom kvartalu prošle godine, koje građani obavljaju korišćenjem servisa koje pruža IPS NBS sistem.