AKTUELNO

Usluge poreskih savetnika u Nemačkoj koriste gotovo svi, bilo da se radi o obračunu poreza ili savetovanju o pokretanju posla.

No, ono što mnoge fascinira jeste nivo zarade za ovaj posao u prvoj ekonomiji Evrope. U složenom svetu poreza, uloga ovih stručnjaka je ključna, a njihov posao je kompleksniji nego što deluje u prvi mah.

Poreski savetnici nisu samo stručnjaci za poreska pitanja - što bismo odmah pomislili, već pružaju i podršku u računovodstvu, izradi bilansa stanja i u domenu carinskih poslova. Taj aspekt njihovog rada je posebno značajan firmama koje deluju u umreženim, globalnim društvima.

Osim toga, oni dele savete o pokretanju preduzeća i restrukturiranju, a njihova stručnost se primenjuje i u donošenju odluka o ulaganjima i vrednovanju preduzeća. Takođe, poreski savetnici proveravaju zakonitost obračuna poreza i zastupaju svoje klijente u fiskalnim sudskim postupcima.

A sada, dolazimo i do dela koji, verovatno, najviše zanima većinu. Ako se otisnete putem Nemačke, imajući u vidi da vapi za radnom snagom, a stručni ste u ovoj oblasti, u proseku možete zaraditi oko 6.500 evra, piše magazin Fenix.

Za finansijskog savetnika je potrebno da prođete dugotrajnu i tešku obuku. Kvalifikovani poreski savetnici u Nemačkoj uglavnom rade puno radno vreme i zarađuju iznad proseka.

Zarada po saveznim državama:

Baden-Virtemberg: 7.105 evra

Bavarska: 6.897 evra

Berlin: 6.222 evra

Brandenburg: 5.254 evra

Bremen: 6337 evra

Hamburg: 6.967 evra

Hesen: 7.103 evra

Meklenburg-Zapadna Pomeranija: 5.060 evra

Donja Saksonija: 6.056 evra

Severna Rajna-Vestfalija: 6.659 evra

Rajna-Palatinat: 6.462 evra

Donja Saksonija: 6.056 evra

Severna Rajna-Vestfalija: 6.659 evra

Rajna-Palatinat: 6.462 evra

Autor: