AKTUELNO

Novi Tik-Tok izazov je zavladao Srbijom. Deca iznenada izleću na kolovoz, automobili usporavaju, mališani odlučuju da opkole jedno vozilo koje se zaustavlja, oni ostaju oko automobila i fotografišu ga.

Koliko je kar spoting opasan i za bezbednost u saobraćaju ali i na internetu objasnili su u novom jutru Mirko Koković, pomoćnik direktora za bezbednost saobraćaja i Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu.

Katarina Jonev je izjavila da su ovo već ludosti i da pomeraju granice.

- Mi poslednje dve i po godine imamo veliki broj Tik- Tok izazova zabeleženih širom Srbije i ovo je nešto na šta moramo da upozorimo roditelje jer raspust samo što nije počeo i deca će itekako biti na društvenim mrežama. Tek sada roditelji moraju da budu obazrivi i kada je reč o inetrnetu i o saobraćaju, jer su ova dva aspekta bezbednosti umrežena- rekla je Jonev.

Foto: TV Pink Printscreen

Kar spoting je započeo na globalnom nivou ali je vrlo brzo stihgao u Srbiju. Katarina objašnjava šta je suština:

- Bira se automovil koji je skuplji, luksuzniji, koji vozi malo brže, deca ga opkole, najčešće 4 do 8 njih, oni trče oko njega dok se vozač ne zaustavi. Kada se vozilo zaustavi oni prave selfije, snimke i smeju se jer 'pobedili su'. Zaista nema poente u ovom izazovu, ekstremno je opasan jer za početak vozač ne očekuje da će neko od dece da izleti na kolovoz- kaže Jonev.

Ovo je samo jedan od ekstremno opasnih Tik - Tok izazova, a bilo je i onih gde deca noću leže na pešačkom prelazu i čekaju da se vozilo približi toliko blizu i da oni nakon toga ustanu i prelaze ulicu.

Izazova u saobraćaju ima previše ali ovo je nešto novo kaže Mirklo Koković:

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je dokaz da pored dobrih stvari koje nose društvene mreže, imamo situaciju da isto tako loše utiču na decu. Izazov kar spoting je samo jedan u nizu, a izazovi se samo nadovezuju jedan na drugi i sve su opasniji i opasniji. Mi od 1. januara ove godine imamo 118 smrtno stradalih lica u saobraćaju i najmanje što nam treba je ovo- kaže Koković.

- Ono što je za sada dobra stvar je što mediji posvećuju veliku pažnju ovom problemu i verujem da ćemo uspeti da dopremo do svih roditelja da shvate ozbiljnost situacije- kaže Koković.

#Kar spoting

#tik tok izazov