AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa potpredsednikom Odbora direktora Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB) Konstantinom Limitovskim o potencijalnim modelima za saradnju u oblasti dekarbonizacije, obnovljivih izvora energije i jačanja prenosne i distributivne mreže.

Ministarka Đedović je tokom sastanka istakla da će Srbija u narednim godinama ulagati značajna sredstva u energetsku infrastrukturu kako bi razvijala više kapaciteta iz OIE, osigurala dovoljno energije i energenata za građane i privredu ismanjila negativne uticaje na životnu sredinu.

„Intenzivno smo radili na sagledavanju situacije u energetskom sektoru, definisali gde su nam najveće potrebe da bismo mogli da budemo nezavisni i stabilni u godinama koje dolaze i utvrdili prioritetne investicije za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, nastavak gasifikacije, nove gasne interkonekcije, naftna skladišta i naftovode. U narednih 10 godina biće potrebno da uložimo oko 15 milijardi evra u razvoj energetskog sektora“, navela je Đedović.

Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ona je ukazala na opredeljenost Vlade Srbije za uspostavljanje strateške saradnje sa investitorima u oblasti OIE kao i da će uskoro biti definisani prioritetni projekti koji se između ostalog mogu realizovati u saradnji sa AIIB.

Konstantin Limitovski ocenio je da postoji puno prostora za saradnju AIIB i Srbije sa posebnim akcentom na energetske projekte koji su u trenutnim međunarodnim okolnostima jedan od glavnih prioriteta banke. Imajući u vidu da se Srbija nalazi uprocesu energetske tranzicije, naglasio je veliki potencijal u finansiranju solarnih i vetroelektrana, gasne infrastrukture i unapređenju prenosne i distributivne mreže.

Foto: MRE/Emilija Jovanović

Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) je jedna od najvećih razvojnih banaka u svetu koja je fokusirana na ekonomski razvoj i unapređenje infrastrukture u Aziji, ali i članicama banke iz celog sveta.