AKTUELNO

Odgovarajući na pitanje da li je izvesno da đaci ne žele da pređu u školu "Sveti Sava", navela je da bi ova škola mogla da se koristi samo u popodnevnoj smeni, i da za svih 1.100 đaka iz OŠ "Vladislav Ribnikar" nema mesta.

Član Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević izjavila je danas za Tanjug da je nije iznenadio inspekcijski nalaz kojim je utvrđeno da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja prema dečaku koji je počinio masovno ubistvo.

- Ja sam to znala i to sam rekla odmah, prvog dana. Nalaz inspekcije me nije iznenadio, ali sam zahvalna što se sa njim izašlo i to brzo, jer su deca u međuvremenu, od 3. maja kada se tragedija dogodila, bila pod stigmom da su u stvari svi oni zločinci i glavni krivci za ono što se desilo, a nisu. To znamo svi mi koji smo u školi, znamo šta se tamo dešava i kakva su to deca - rekla je ona.

Na opasku da je dečak ipak menjao smenu i odeljenje, iznela lični stav da je to uradio sa željom da pređe u što bolje bilingvalno odeljenje.

Kada je reč o ideji da u Beograd dođu i oko izgradnje memorijalnog centra u ovoj školi pomognu norveške arhitekte koje su projektovale i memorijalni centar u Norveškoj, gde je počinjeno masovno ubistvo, Zirojević je rekla da roditelji nemaju ništa protiv ideje o pomoći jer žele da se centar napravi na adekvatan način i da se održi sećanje na žrtve tragedije.

- U početku mi je bio iznenađujući stav dela ljudi u Savetu roditelja da smo se mi sami izborili. To je tačno i bilo je tako, u smislu da su došli naši psiholozi, pedagozi, lekari i ostali stručnjaci, ali nemamo ništa protiv pomoći oko osmišljavanja memorijalnog centra - istakla je Zirojević.

Navela je da Savet roditelja pomaže u rešavanju problema koje je tragedija proizvela, ali da je ipak najvažnije mišljenje roditelja koji su izgubili decu i celog odeljenje VII2, jer je njihova trauma najveća, te da bi oni trebalo da odrede kako će memorijalni centar biti urađen.

Zirojević je istakla i da je tačno da su pojedinačni stavovi nekih roditelja predstavljani kao stav svih, ali da nije lako da svi roditelji budu složni i da se ispoštuje mišljenje svakoga od njih, kada u školi ima 1.100 učenika i duplo više roditelja.

- Roditelji su različiti, neki su tihi u iznošenju svojih stavova, a postoji i ona glasna manjina. Sastanci Saveta roditelja su nekada veoma dugo trajali i glasnija manjina je išla i u svoje ime predstavljala mišljenje većine - rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je izvesno da đaci ne žele da pređu u školu "Sveti Sava", navela je da bi ova škola mogla da se koristi samo u popodnevnoj smeni, i da za svih 1.100 đaka iz OŠ "Vladislav Ribnikar" nema mesta.

#OŠ Vladislav Ribnikar

#savet roditelja