AKTUELNO

Svih prethodnih dana, tmurno je nebo nad Zapadnom Srbijom, a svaki oblak sa sobom može doneti opasnost od grada koji neretko desetkuje ono što meštani sela sa mukom obrađuju.

Protivgradni strelci raspoređeni su po svojim stanicama, spremni kao zapete puške da u nebo ispale spasonosne rakete.

Posebna slika stiže iz dragačevskog sela Vučkovica, sa stanice 96, gde su zajedno u "prtivgradnom rovu" muž i žena, Dejan i Draga Lazić.

Prihvatili su se ovog odgovornog posla jer, kako kažu, nije imao ko drugi, pa tako zajedno kao pravi saborci štite svoje i komšijske njive i voćnjake.

Draga na svom ličnom primeru ruši sve predrasude oko podela na muške i ženske poslove.

- Od aprila do oktobra svako jutro smo na stanici na prozivci, a kad je na snazi pripravnost onda ostavljamo sve i trčimo na stanicu. Imamo oko 15 minuta da stignemo, teren je dosta nepristupačan, ali nema stajanja. Ako ne stignemo na vreme i ne ispalimo rakete, eto štete na malinama i kod nas i kod komšija - kaže Draga.

Ni sama ne zna koliki broj raketa je do sada ispalila u nebo, a komšije često kroz osmeh kažu da "tamo gde rakete ispaljuje Draga - ne pada ni kiša, a kamoli grad".

Najveća podrška joj je suprug, takođe protivgradni strelac Dejan, koji joj koliko može olakšava ovaj odgovoran posao.

Foto: RINA

- Nije lako ovo raditi, ipak su eksplozivi u pitanju. Mora raketa pažljivo da se uzme, stavi u lanser i ispali u nebo. Zato sam i ponosan na moju Dragu koja je rame uz rame stala sa mnom i brani selo od elementarne nepogode. Radimo timski, a sve u cilju da, ako je stanje pripravnosti, što pre stignemo na stanicu i učinimo sve da se razbiju oblaci; da štete nema uopšte ili da bude minimalna. Ovaj period godine je najizazovniji za nas protivgradne strelce - priča Dejan.

Lazići imaju dvoje dece i u selu Vučkovica se bave poljoprivredom. Uzgajaju maline, krompir i kukuruz, i zato višoj nebeskoj sili ne dzvoljavaju da im uništi rod. Posao protivgradnog strelca zahteva okretnost, brzinu ali i dobru kondiciju a Draga i Dejan izgleda da stižu i postižu sve.

Autor: