AKTUELNO

Izmenama Porodičnog zakona kojima planira da uvede izričitu zabranu fizičkog kažnjavanja dece, država želi da stvori svest o štetnosti fizičkog kažnjavanja po rast i razvoj deteta i posledicama koje ono trpi na polju samopouzdanja, samopoštovanja, socijalne komunikacije i inkorporiranja u vršnjačku grupu.

Nijedan roditelj neće zbog jedne čvrge ili čupkanja otići u zatvor ili će mu biti oduzeto dete - kaže Dragan Vulević, stručnjak za socijalno pravo, koji je ranije radio u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i učestvovao u davanju predloga za izmene zakona na kojima se radi odavno.

Prvenstveni cilj izmena zakona, čija bi radna verzija uskoro trebalo da ide na javnu raspravu, nije represivna, nego razvojna norma.

- Roditelji mogu biti upućeni u specijalizovanu ustanovu da prođu obuku, kao što je, na primer, tzv. škola za roditelje, u kojoj treba da uče nenasilne metode vaspitanja dece. Ali to je samo u slučaju kada ponašanje roditelja ugrožava dete, a kod roditelja postoje rehabilitacioni potencijali na kojima se može raditi radi ispravljanja grešaka - navodi Vulević i dodaje da su u vaspitanju deteta bitni upornost, doslednost, jasnoća - "da" je "da", "ne" je "ne", nema možda, kao i to da roditelji pred detetom moraju da imaju isti stav.

Vulević navodi da u slučajevima kada fizičko kažnjavanje i upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva ima određeni intenzitet i kontinuitet koji ugrožava zdravlje i uslove za nesmetan rast i razvoj deteta mogu se primeniti građansko-pravne sankcije prema roditeljima predviđene Porodičnim zakonom i to delimicno ili potpuno lišenje roditeljskog prava, kada se dete oduzima od roditelja. A može se i pokrenuti krivični postupak zbog eventualno učinjenog krivičnog dela zlostavljanje i zapuštanje maloletnog deteta.