AKTUELNO

Današnju konferenciju organizovalo je Ministarstvo pravde u saradnji sa UNDP-om.

U prvih šest meseci primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmotreno je više od 20.000 slučajeva nasilja u porodici, određeno više od 7.000 hitnih mera i urađeno preko 4.000 individualnih planova zaštite žrtava nasilja u porodici, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Ilić je na konferenciji „Efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izazovi u praksi" istakao da se Zakon uspešno primenjuje u svim njegovim komponentama, od izricanja hitnih mera do sastanaka grupa za koordinaciju, koje razmatraju svaki prijavljeni slučaj nasilja u porodici.

- Danas za istim stolom sede ujedinjeni i državni organi i nevladine organizacije, i policija i tužilaštvo i sud i centri za socijalni rad i predstavnici zdravstva, prosvete, ujedinjeni u ostvarivanju vizije uspešne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. To jeste glavna poruka ovog skupa - naglasio je Ilić.

Brnabić: Još aktivnosti za sprečavane nasilja u porodici

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da će Vlada Srbije u 2018. uložiti dodatne napore za sprečavanje nasilja u porodici. Ona je rekla novinarima da sistem za sprečavanje nasilja u porodici još ne daje očekivane rezultate, zbog kratkog vremenskog perioda. - Ne može tako brzo da da rezultate, unutar vlade imamo međuresornu radnu grupu u cilju boljeg povezivanja, pre svega, Ministarstva pravde, MUP-a i Ministarstva za rad, kako bi policija i tužilaštvo mogli brže da reaguju na porodično nasilje. Videćemo šta još možemo da uradimo - rekla je Brnabić. Podsetila je da je ranije pušten u rad nacionalni SOS telefon, kao i da Ministarstvo rada sada bolje kontroliše rad socijalnih ustanova na lokalu. Brnabić je rekla da je veoma važno da se utiče na uzroke nasilja u porodici, a ne samo da se bavimo posledicama.

Ilić se zahvalio Programu za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Britanskom savetu na podršci u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a naročito u sprovođenju obuka za specijalizaciju oko 2.000 sudija, tužilaca i policijskih službenika na Pravosudnoj akademiji.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera čestitala je Ministarstvu pravde i drugim ministarstvima na primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, navodeći da je upravo sveobuhvatan pristup neophodan za rešavanje tog problema.

- Drago nam je što vidimo veliku spremnost da se problem nasilja u porodici reši i UN će podržati rešavanje tog problema na održiv način - istakla je Nedera.

Vođa projekta "Podrška EU Pravosudnoj akademiji" u Britanskom savetu Huan Karlos da Silva naglasio je da je problem nasilja u porodici problem celog društva i da je zato neophodan sveobuhvatan pristup njegovom rešavanju, a istakao je i značaj obuke za tužioce, sudije i policijske službenike, koju je Britanski savet podržao.

#Ministarstvo pravde

#Porodično nasilje

'