AKTUELNO

Na šta bi trebalo da obratimo pažnju kako bismo popravili imunitet kod dece pričao je profesor doktor Borislav Kamnov, imunolog i pedijatar

Najpoznatiji srpski imunolog i pedijatar profesor doktor Borislav Kamenov dao je dragocene savete kako da deci popravimo imunitet i osnažimo ih za svet u kojem je popularna brza i nezdrava hrana.

1. Briga o zdravlju deteta počinje davno pre njegovog rođenja.

"Važno je raditi na dečijem imunitetu od početka. Deca koja se rode carskim rezom su bolesnija od one koja se rode prirodnim putem. Dobro je da dete prođe porođajni put i da se napije bakterija, jer je to najbolji transver za imunitet deteta. Briga za zdravlje počinje davno pre rođenja. Kakve je mama imala navike u ishrani i životu mnogo utiču na zdravlje deteta..."

2. Dobro je dete dati u jaslice što ranije.

"Ali ako dete ima problem pa je često bolesno, onda moramo biti pametniji pa moramo da zakočimo. Ako organizam hiperreaguje, on će time da ugrozi svoje zdravlje i doći će do ko zna kakve bolesti.

Za najmlađi uzrast je normalno da se dete razboli do 6 puta godišnje, za veću decu do 4 puta godišnje. Čak nije zdravo da se nikada ne razbole, zato što ona deca koja se nikada ne razbole znači da njihov organizam ne prepoznaje neprkijatelja. Ti će imati rizik da se razbole od raznoraznih bolesti, a naročito od malignih bolesti.

Uvek se plašim kada mi dođe dete koje se nikad nije razbolelo...."

3. Nije dobro obarati temperaturu koja nije visoka

"Zašto? Tako se stvaraju proteini zaštite i dižu borbu na najviši stepen. Brže će bolest da se završi ako ne snizimo teperaturu odmah. Nekada su deca pokrivana tokom temperature da se preznoje, a danas se taj princip kritikuje. Možda to nije najpametnije rešenje jer može doći do frasa, ali ne treba ni skidati temperaturu oko 37,5 stepeni.

Treba izbegavati lekove koji ubijaju sve bakterije. Jednom antibiotskom inekcijom pobijete sve bakterije koje telo ne može da nadoknadi narednih godinu dana.

Najuspešniji način skidanja temperature, po meni je, da se hladne ruke i noge stave u toplu vodu i zagreju i onda dolazi do pada temperature.

Ako se dete razboljeva više od 6 puta godišnje, treba ispitati da li je u pitanju neka druga bolest dok ga mi lečimo od infekcije."

4. Svakodnevno vodite računa o tome šta vaše dete jede

"Prvo pravilo je pravilo raznovrsnosti ishrane. Nijedna ishrana koje je uniformisana nije dobra. Ako vam kažem da je povrće i voće zdravo a ono je prskano upravo nakon branja, onda je ono otrov.

Mleko je hrana koja može biti najriskantnija za decu - kravlje mleko. Ako dete ima intoleranciju na laktorzu, onda je to najčešće intolerancija i na proteine koje sadrži kravlje mleko.

Dete ne bi smelo popiti više od pola litre mleka, bez obzira na intoleranciju na mleko.

Najbolji izbor mesa za dete je da jede meso onih životinja koje se hrane prirodnom hranom: ovce, jarići, jaganjci, koze i divljač. Više od tri puta nedeljno nije nužno davati meso.

Jaja su u principu dobra i dete koje raste može da jede svaki dan jaje.

Susam, laneno seme, heljda, spelta - sve to dete treba i može da jede."

5. Nemojte deci davati suplemente na svoju ruku

"Kada vam padne na pamet da detetu date suplemente vi imate želju da manipulišete sistem, da pojačavate imunitet... To roditelji rade kada je dete bolesno. A istina je da je detetu u bolesti imunitet pojačan na maksimum. Ako mu vi pojačate imunitet još više, pogoršavate mu stanje. Što bi narod rekao "vi ga presolite" tada.

Mnogo toga ima što je dobro, ali mnogo toga ima što nikako nije dobro. Ali osoba koja daje suplement mora dobro da se razume u to.

Jedino što nikako nećete da pogrešite je da detetu date D vitamin. Zato što vrlo često, sve ovo o čemu smo pričali: da se naše telo kvari, da se stvaraju autoimune bolesti, da se stvaraju maligne bolesti - sve se to značajno usporava ako se koristi vitamin D.

Cink je izuzetno važan. Zato što je cink sastavni deo molekula koji popravljaju greške u telu. On je korektor za naše telo. "

Autor: