AKTUELNO

Stručnjaci tvrde da postoje začini kojima se može umanjiti kancerogeni potencijal aditiva koji se nalaze u mesnim prerađevinama i u dimu.

Pink je istraživao kako da prepoznate kancerogeno meso i prerađevine i na sta da obratite paznju na etiketama.

Prema rečima, dr Ivana Stankovića profesora Farmaceutskog fakulteta, eksperta Evropskog autoriteta za bezbednost hrane i predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane u mesnim prerađevinama na našem tržištu se nalaze aditivi čija je upotreba dozvoljena.

- E 470 je prehrambeni aditiv karagenan. Oni nije štetan, a te teorije potiču od ranijih srtudija sa poligenanom, što je to hemijski degradiran karagenan. Dakle nije reč o istom jedinjenju – objasnio je Stanković.

Kako je dodao, u sve proizvode od mesa se kao konzevansi se dodaju nitriti i nitrati i to je dozvoljeno.

Foto: Printscreen

- Nitriti se nalaze na listi otrova, ali postoji dozvoljena količina. I vitamini u velikim količinama mogu biti otrovi – istakao je Stanković i dodao das u nitriti ovom trenutku nezamenjivi konzervansi, koji sprečavaju povaju salmonele i ešerihije koli i obezbeđuju mikrobiološku ispravnost proizvoda.

Prema njegovim rečima, mnogo veće količine nitrata se unose povrćem koje je uzgajano u plastenicima, ili na zemljištu đubreno azotinom đubrivom.

- Dimljenje je još jedan od načina konzerviranja proizvoda od mese, problem je što dim sadrži kancerogene aromatične -policklične ugljovodonike. To važi i za roštilj meso – naveo je Stanković i upozorio da je potrebno unositi organičene količine takvih proizvoda.

On je ukazao da hranu obogaćenu aditivima treba kombinovati sa kiselim kupusom, a hranu da nitritima, kako bi se sprečila njihova konverzija u kancerogene materije sa antioksidansima kao što je origano, senf, zeleni čaj…

Dr Vojislav Perišić, gasrtroenterolg i hepatolog i član Kraljivskog koledža pedijatara Velike Britanije navodi da proivođači pored nitrita koji mesu daju lepu crvenu boju, koriste i sastojke kojima popravljaju ukus hrane.

- Kada govorimo o roštilju, moramo znati da grilovana mesa stvaraju slobone radikale, a oni prave ožiljke na genima, i potencijalni kancer – istakao je Perišić.

Perišić je dodao da nije slučajnost da se meso obraćuje senfom, stavlja kari ili marinada od zelenog čaja. - Nezdrava je i potencijalno kancerogena i supa od kosti zbog štetnih sastojaka u masnoćama koje se nalaze u šupljini kosti – objasnio je Perišić.

#Hrana

#Kancer

#Otrov

'