AKTUELNO

Pisac i prevodilac David Albahari, koji je preminuo posle duže bolesti u 75. godini sahranjen je danas na Jevrejskom groblju.

David Albahari rođen je 15. marta 1948. godine u Peći u jevrejskoj porodici. U Zagreb je studirao englesku književnost i jezik, a 1973. godine objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča „Porodično vreme“. U književnim krugovima postaje popularan nakon svoje četvrte knjige „Opis smrti“, za koju je dobio nagradu „Ivo Andrić“.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Albahari 1991. godine postaje predsednik Federacije jevrejskih zajednica Jugoslavije, a radio je i na evakuaciji jevrejskog stanovništva iz Sarajeva. Sa porodicom se 1994. godine preselio u Kanadu, tačnije u Kalgari, gde je živeo do 2012. godine, kada se doselio u Beograd.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

U Srbiji je brzo stekao status kultnog pisca. Njegove knjige prevođene su na nemački, francuski, engleski, hebrejski, albanski, mađarski, slovački, slovenački, makedonski, poljski i italijanski jezik i važi za našeg najprevođenijeg savremenog pisca. Za mnoge knjige i autore su čitaoci i pisci čuli upravo od njega, a Albaharijeve knjige izašle su i u „Pengvinu“ i „Galimaru“. Bio je član SANU, Srpskog književnog društva i srpskog PEN centra.