AKTUELNO

Blizanci Stefan i Lazar Jablanov prve su bebe u 2018. godini u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, popularnoj 'Betaniji', a danas su ih obišli gradonačelnik Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Stefan je nešto stariji i rođen je u noćas 1.19 časova, dok je Lazar svega osam minuta mlađi od svog brata blizanca.

Njihova tridesetšestogodišnja majka Borbala je drugorotka i oseća se veoma dobro, baš kao i mala braća Jablanov.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV-a dr Tihomir Vejnović je istakao da su dva mališana na svet došla prirodnim putem, što prema njegovim rečima, ima simboliku u činjenici da se u "Betaniji" i u 2018. godini nadaju rađanju mnogo zdravih beba.

- Naše porodilište ima iz godine u godinu veći broj porođaja. Povećali smo broj porođaja preko 20 odsto u poslednjih 20 godina i u 2017. je zabeleženo 60-ak više porođaja nego 2016. godine. Nadam se da se naš cilj neprestavno ostvaruje, a to je da se trudnoće i porođaji dešavaju u najboljim mogućnostima, uz maksimalnu podršku i timski rad svih 400 zaposlenih na našoj klinici - poručio je Vejnović.

Prve rođene bebe u Novom Sadu u 2018. godini obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, koji su istakli da će se Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada boriti za što bolje uslove za trudnice i porodilje, kako u Novom Sadu, tako i na teritoriji Vojvodine.

Prvi čovek novosadske administracije istakao je da uvek najlepše početi radnu godinu u porodilištu, te da bi čitav Grad Novi Sad trebao da ima ispred sebe uspešnu godinu, ako je suditi po blizancima koji su prve bebe u "Betaniji".

- Naš zadatak je da oni imaju bezbrižno detinjstvo, najbolja obdaništa, najbolje škole, bezbedne ulice i igrališta i da uživaju u odrastanju kako bi sutra postali dobri ljudi koji će biti deo naše zajednice - istakao je Vučević, nakon obilaska Stefanove i Lazareve majke u novosadskom porodilištu, pohvalivši angažovanost svih zaposlenih u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV-a koje se oslikava i kroz dobro raspoloženje svih trudnica i porodilja u prazničnom periodu.

Grad Novi Sad doneo je odluku da poveća novčane naknade za bebe, pa će tako prve rođene bebe u 2018. godini dobiti po 200 hiljada dinara, a sve ostale koje danas dođu na svet dobijaju po 50 hiljada. Svaki bračni par koji dobije prvo dete u tekućoj godini, dobijaće po 35 hiljada, a novina je da će prva beba koja bude rođena na Dan Grada, odnosno prvog februara, biti nagrađena sa takođe 200 hiljada dinara.

Pokrajisnki sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković kazao je da će od danas sve trudnice i novopridošle bebe koje dolaze na svet na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV-a biti smeštene u najsnabdevenijem porodilištu na teritoriji Republike Srbije.

- Neposredno pred kraj godine, kao što smo i obećali, završili smo kompletnu rekonstrukciju novosadskog porodilišta, odnosno Zavoda za perinatologiju. Sada imamo najsavremenije sobe, svaka soba ima sanitarni čvor i televizor, a sve sobe su dvokrevetne i ispunjavaju "baby friendly" standard, što omogućuje da majke odmah posle porođaja mogu da budu sa svojom decom - istakao je Gojković.

U protekloj godini na teritoriji Vojvodine rođeno je 15.200 beba, dok je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV-a ostvareno oko 6.600 porođaja, što je rezultiralo dolaskom na svet preko 6.800 beba. Iz "Betanije" poručuju da im Stefan i Lazar ulivaju poverenje da bi godina pred nama trebala da bude i te kako berićetna.

#Miloš Vučević

#Novi Sad

#Porodilište

'