AKTUELNO

Tačno dve nedelje preostale su do početka nove školske godine, do povratka đaka u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, pa i u OŠ “Vladislav Ribnikar”, gde se 3. maja dogodio jezivi masakr u kojem je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole, a još njih šestoro je teško ranjeno.

Psiholozi u školi već od ponedeljka

Nastavnici i učitelji će u “Ribnikar”, za razliku od osnovaca, ponovo ući u školu već u ponedeljak, 21. avgusta. Od tada će stručnjaci Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih biti u školi kako bi pomogli nastavnom osoblju.

- Plan je da do 1. septembra razgovaramo sa njima, da identifikujemo njihove potrebe i brige i da im pružamo podršku kroz grupni rad. Taj grupni rad će biti u početku u okviru škole, a naknadno ćemo preći u Dečiji kulturni centar - kaže Hana Korać, psihološkinja i članica Radne grupe.

Korać objašnjava da će prosvetari dobiti isti upitnik koji je dat njihovim kolegama iz Norveške nakon masovnog ubistva 2012. godine, a koji im je pomogao da ocene stepen traume nakon tog tragičnog događaja.

- Upitnik će nam govoriti koje su njihove snage i osetljivosti, te kako funkcionišu pre i nakon traumatskog događaja - kaže Hana Korać.

Upisano skoro isto đaka prvaka

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar”, kaže za “Blic” da će se svi detalji oko načina održavanja nastave znati od ponedeljka, 21. avgusta.

- Kao i u svim drugim školama u Srbiji, od ponedeljka kreću aktivnosti u školi u smislu pripreme nastave i svega drugog za narednu godinu, tako da će se sledeće nedelje znati na koji način će nastava biti organizovana u školi - kaže Đorđević.

Đorđević kaže da se zna da brojno stanje upisanih đaka prvaka ne pokazuje značajan pad interesovanja za školu "Vladislav Ribnikar".

- Upisanih đaka prvaka je za dva do tri odsto manje nego prošle godine, što može biti i slučajno. Svakako, to je neznatno, kao da se ništa nije dogodilo. Ne postoji nikakav drastičan pad, niti postoji drastičan broj ispisivanja đaka i pored tragedije koja nas je zadesila. Da ne pogrešim cifre, ali ako je prošle godine bilo upisano oko 120 prvaka, sad ih je oko 110 - kaže Đorđević.

Bilo je brojnih spekulacija o tome šta će biti sa školom, od toga da se sruši, da izgubi status ogledne škole, da bude zatvorena ili da se od nje napravi memorijalni centar. Đorđević razrešava te dileme.

- Ogledni status ova škola zaslužuje pre svega zbog kvaliteta nastavnog osoblja i đaka koji su u njoj - kaže Đorđević.

U funkciji će biti samo deo škole

Ako se ostvare ranije najave, delimična rekonstrukcija objekta trebalo bi da bude završena do 1. septembra, tako da bi 1.100 đaka raspoređenih u 42 odeljenja, u 21 učionici, mogli da počnu nastavu u objektu na Vračaru. Svi oni bi trebalo da budu smešteni u manjem delu škole, u zgradi sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića, gde su do sada nastavu pohađali đaci nižih razreda.

Sada bi, u dve smene, u đačkim klupama tu trebalo da sede i učenici nižih i viših razreda, budući da je deo škole sa ulazom iz Ulice kralja Milutina, u kom se dogodio masakr, i dalje zatvoren.

- Radovi su samo u delu tzv. “male škole”, sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića. Reč je o kozmetičkom osveženju, krečenju, menjanju stolarije, osnovnim stvarima da bi se završilo do 1. septembra, da može da se krene u školu - rekla je nedavno za TV Una Bojana Nedeljković, zamenica predsednika Saveta roditelja.

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja, najavio je da će kompletna rekonstrukcija drugog dela škole, u kojem se dogodila tragedija, i u kojem bi trebalo da bude i memorijalni centar, biti rađena naknadno.

- Da je odluka bila da se rekonstruiše cela škola sada imali bismo sredstva, ali o drugom delu škole i o tome kako će on izgledati, kao i kako će izgledati memorijalni centar, tek ćemo razgovarati sa roditeljima dece, posebno sa roditeljima žrtava - kaže Blagojević.

Druga faza, dakle, podrazumevaće kompletnu rekonstrukciju dela zgrade u kom će biti memorijalni centar.

Nova godina sa novom direktorkom

OŠ “Vladislav Ribnikar” je u pauzi između dve školske godine pretrpela i kadrovske promene. Ministarstvo prosvete je nakon vanrednog inspekcijskog nadzora smenilo kompletan Školski odbor i postavilo privremeni organ upravljanja od pet članova.

Smenjena je i direktorka Snežana Knežević koja je na čelu ove obrazovne ustanove bila još od 2005. godine. Ipak, njen odlazak je mesecima odlagan pošto nije bilo nikog ko je hteo da se uhvati u koštac sa svim problemima u školi, da bi konačno na mesto v. d. direktorke bila postavljena Anđela Petrović.

Reč je o dugogodišnjoj učiteljici iz OŠ „Danilo Kiš“ u Beogradu koja je pre nekoliko godina bila kandidat za nagradu EU „Oni su heroji“. Poznata je i po tome što je bila jedna od nastavnika koji su u vreme onlajn nastave snimali časove koji su emitovani putem javnog servisa.

Konačno, posle disciplinskog postupka koji je sproveden u “Ribnikaru”, pedagog, psiholog i sekretar škole su sankcionisani dvomesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto.

“Treba čuti i nastavnike i roditelje”

Učiteljica Nataša Nikolić Gajić kaže da "može da zamisli kolege koji bi trebalo da od 1. septembra uđu upravo u tu školu" i da "to njima neće biti nimalo lako, nikome od njih".

- Nije lako ni meni koja ne radim u toj školi. Svaki prosvetni radnik proživljava istu bol kao i naše kolege, svima nam je teško. Mogu zamisliti kako je njima koji kada uđu u učionicu moraju da se osvrću na svaki treptaj dece - kaže Nataša Nikolić Gajić za “Blic”.

Nikolić Gajić ističe da se slabo čuje šta zaposleni u “Ribnikaru” imaju da kažu, a da je to neophodno.

- Stvarno ne znam šta je najpametnije za tu školu. Zato bi trebalo osluškivati i kolege i roditelje. Slabo se čeuje šta kolege iz “Ribnikara” misle o tome. Ja i njih razumem, da ljudi o tome ne žele da govore uopšte, jer im se svaka reč meri na svakom koraku. Toliko je teško razgovarati o tome, jer šta god da kažete vi ste za ili protiv, a to nije tačno - kaže Nikolić Gajić.

“Veliki izazov za sve u Ribnikaru”

Slobodan Brajković, iz Sindikata radnika u prosveti, upozorava da će nova školska godina u “Ribnikaru” biti veliki izazov svima.

- Mislim da će ona biti izazov učenicima viših razreda, pogotovo onim đacima koji su bili tu kada se tragedija desila. Đacima prvacima će ipak biti lakše, jer je to za njih neka nova škola, nepoznanica. Ipak, i ta deca su mnogo informisana i sve znaju - kaže Brajković za "Blic".

Brajković se osvrnuo na to da je ova škola decenijama unazad uživala status elitne zbog znanja koje se tu stiče.

- “Vladislav Ribnikar” važi za jednu od boljih škola u gradu, ali se plašim da će ova tragedija ostaviti traga, ne zbog nastavnog kadra, nego zbog toga što se to desilo tu - kaže Brajković.

Porodice ubijenih đaka tužile i školu

Članovi porodica dece ubijene u OŠ “Vladislav Ribnikar” pored tužbe protiv dečaka ubice i njegovih roditelja, kojom zahtevaju naknadu nematerijalne štete, podneli su tužbu i protiv škole u kojoj se desio nezapamćen masakr, potvrđeno je za “Blic”.

Prema informacijama koje posedujemo, oni su školu tužili za naknadu nematerijalne štete, jer su školi njihova deca bila poverena, bila su u toj ustanovi u trenutku pucnjave i ubijena su

Jedna od porodica tužila je i državu Srbiju.

- U tom zahtevu stoji da je država osnivač škole gde su deca ubijena - kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Kako je “Blic” ranije pisao, nakon što su porodice predložile da se prema majci i ocu dečaka ubice odrede privremene mere zabrane raspolaganja imovinom i novcem, imali su rok od 30 dana da pokrenu tužbu. Isprva su tužbu podnela četiri člana jedne porodice protiv majke dečaka i zatražili odštetu od oko 300.000 evra.

Ubrzo nakon toga, privatnu tužbu je podnelo još 27 članova porodica ubijenih. Tuženi su dečak ubica (14), njegova majka i otac.

Autor: