AKTUELNO

Poražavajuće informacije smo dobili u prethodnih nekoliko dana. U saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu Prnjavor-Derventa poginule su četiri osobe, na auto putu kod Aleksinca automobil je sleteo sa puta i povređene su četiri osobe, u sudaru automobila i cistrne kod Zlatibora, nastradali su vozač i suvozač, kao i devetogodišnja devojčica, a dve godine starija sestra se bori za život.

Ova sumorna statistika je postala svakodnevnica, a šta je to sve što utiče na ovakve epiloge? Da li su to bile visoke temperature, pad koncentracije u vožnji, a Damir Okanović, direktor komiteta za bezbednost saobraćaja, analizira je za Pink ovakve situacije.

Foto: TV Pink Printscreen

Niko ne sedne za volan sa idejom da se nešto loše desi, ali na žalost ovakve stvari se događaju.

- Saobraćaj vam dođe kao jedna kladionica. Svaki dan kada izađete iz kuće ulazite u saobraćaj ili kao pešak ili kao vozač ili suvozač. Vi uzimate jedan tiket i u zavisnosti od toga kako se ponašate u saobraćaju zavisi kolika vam je kvota da li ćete toga dana preživeti ili izgubiti život - rekao je Okanović i dodao:

- Malo to zvuči crno i mračno, ali kao što vidimo to se ipak događa. I moramo da shvatimo da to može da se dogodi i nama. Prvo što možemo da uradimo je da vežemo pojas, ako smo pešaci možemo svaki put kad treba da pređemo kolovoz dobro pogledamo ostale učesnike u saobraćaju. Hajde da prvo mi uradimo ono što je do nas, a sa kim ćemo se mi sresti na putu to nije u našoj moći - rekao je Okanović.

Nekad samo jedan trenutak nepažnje, taj jedan sekund može da nas košta života.

Foto: TV Pink Printscreen

Ono što je zabrinjavajuće je da se često dešava da deca ne budu vezana u automobilima, a posledice mogu biti katastrofalne.

- Roditelji najviše greše kada misle da je dete najsigurnije u njohovim rukama. To je najčešće izraženo kod majki, kao njihov majčinski osećaj, ali je potpuno pogrešan. Sa druge strane, roditelji žele da ugode detetu i smatraju da ukoliko dete vežu u sedištu da detetu nije udobno, i rukovode se time da izbegavaju da detetu ne bude neugodno ne razmišljajući u trenutku o mogućim posledicama - rekao je Okanović.

On je dao i savet svima onima koju su tek postali roditelji:

- Ukoliko dete po izlasku iz porodilišta uredno uvek stavite u sedište i vežete ga, nećete imati problem - rekao je Okanović.

#Damir Okanović

#saobraćajne nezgode