AKTUELNO

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 2,7 tona kokaina.

Pomoćnik direktra policije Dragan Vasiljević ističe da ta akcija potvrđuje da je MUP Srbije jedan od nosilaca borbe protiv organizovanog kriminala u ovom delu Evrope.

Policija je tokom prethodnih dana izvela više uspešnih akcija u suzbijanju trgovine narkoticima – kako na teritoriji Srbije, tako i međunarodnih.

Između ostalog, pripadnici MUP-a su u saradnji sa BIA bili predvodnici u velikoj međunarodnoj akciji u kojoj je, prilikom pretresa jedne jedrilice na Atlantskom okeanu, otkriveno i oduzeto 2,7 tona kokaina.

n od nosilaca borbe protiv organizovanog kriminala u ovom delu Evrope.

Policija je tokom prethodnih dana izvela više uspešnih akcija u suzbijanju trgovine narkoticima – kako na teritoriji Srbije, tako i međunarodnih.

Između ostalog, pripadnici MUP-a su u saradnji sa BIA bili predvodnici u velikoj međunarodnoj akciji u kojoj je, prilikom pretresa jedne jedrilice na Atlantskom okeanu, otkriveno i oduzeto 2,7 tona kokaina.

“U Beogradu je uhapšen vođa te organizovane kriminalne grupe sa još tri člana organizovane kriminalne grupe, pored njih uhapšena su još dva člana van teritorije Republike Srbije, oduzeto je više od 540.000 evra u novcu, blokirano je više bankovnih računa, nekretnina“, rekao je za Javni servis pomoćnik direktra policije Dragan Vasiljević.

U akciji su učestvovali i Brazil, Hrvatska, Španija, Norveška, Slovenija, ali je nosilac akcije bila Republika Srbija.

“Početak rada na ovoj akciji potiče od Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave za grad Beograd, još u januaru 2022. godine njihova prethodna znanja su ukazivala da se određena grupa bavi krijumčarenjem narkotika u većim količinama, tako su u saradnji sa Europolom i više evropskih zemalja, pripadnici policije Republike Srbije, pratili navedenu kriminalnu grupu i 24. je odlučeno da se izvrši akcija i akcija je uspešno završena i tom prilikom ponavljam oduzeto je 2,7 tona kokaina", rekao je Vasiljević.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Republike Srbije

Ističe da ta akcija potvrđuje da je MUP Srbije jedan od nosilaca borbe protiv organizovanog kriminala u ovom delu Evrope.

Policajci prisutni od početka do kraja nastave

U petak je počela nova školska godina, a u svim osnovnim i srednjim školama prisutni su policajci i to od početka do kraja nastave.

“Posebnu pažnju obraćaju na vreme dolaska i odlaska dece iz škole za vreme velikih odmora, ostvaruju potrebnu komunikaciju sa dežurnim nastavnicima i svaki školski policajac je dužan da pre početka i nakon završetka svoje smene ostvari komunikaciju sa rukovodiocem škola", kaže pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević.

Ističe da je prvi školski dan prošao potpuno bezbedno, ali i da su događaji iz maja meseca pokazali da uvek ima rizika koji se ne mogu predvideti.

Školskom policajcu mogu se svakodnevno obratiti i roditelj i dete.

“Treba da im se obrate da bi zajedničkim radom prepoznali sve rizike i pretnje i na njih blagovremeno reagovali“, poručio je Vasiljević.

O uzroku eksplozije u Smederevu

Pre dva dana u eksploziji na poslednjem spratu zgrade u Smederevu stradao je vlasnik stana, koji je aktivirao eksploziv, a dve osobe su povređene.

“Naša saznanja ukazuju da je vlasnik stana aktivirao eksploziv u svom stanu i da je on na tom aktu smrtno stradao, da su povređena dva lica i da su osnovni uzrok ovog događaja nesuglasice na relaciji stanodavac i onih koji su bili podstanari u tom stanu“, rekao je Vasiljević.

Ukazao je da su posledice mogle biti daleko drastičnije, ali nije hteo da dâ više detalja o kakvom je eksplozivu bila reč, odnosno o kojoj količini eksploziva i kako je nabavljen.

"Istraga je u toku, u nadležnosti je nadležnog tužilaštva, tako da dalje ne bih ulazio u pojedinosti svega onoga što se desilo, a istraga će utvrditi sve činjenice“, rekao je Vasiljević.