AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas sa novim britanskim ambasadorom u Srbiji Edvardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje.

Ministar je na sastanku, održanom u Vladi Srbije, poželeo srdačnu dobrodošlicu britanskom ambasadoru, uz želje za uspešan mandat i prijatan boravak u našoj zemlji.

Sagovornici su se saglasili da postoji puno prostora za unapređenje saradnje posebno u oblasti infrastrukture i transporta, a bilo je reči i o poboljšanju kulturne saradnje.

Foto: Foto: Predrag Mitić

Vesić je rekao da Srbija intenzivno gradi pruge i da se ulažu velika sredstva u obnovu železnica i regionalno povezivanje uopšte, te između ostalog pomenuo izgradnju brze pruge između Beograda i Budimpešte koja će biti završena 2025. godine.

Takođe, podsetio je da je nedavno potpisan sporazum o prvoj tranši investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10 i istakao da će izgradnja te pruge ukupno koštati oko 2,7 milijardi evra od čega je 610 miliona grant EU.

Foto: Foto: Predrag Mitić

Ambasador Ferguson je rekao da su odnosi dve zemlje dobri, ali da ima puno postora da budu još bolji.

Istakao je da postoji velika mogućnost za investiranje u Srbiju i da bi britanske kompanije trebalo da budu više prisutne na srpskom tržištu, naročito kada su u pitanju transportni projekti, ali i učešće u građevinskim poslovima.

S tim u vezi, na sastanku je bilo reči o tome da se u narednom periodu u Londonu organizuje sastanak na kome će britanskim privrednicima biti predstavljeni investicioni potencijali Srbije i projekti čija je realizacija u planu.

Foto: Foto: Predrag Mitić

Govoreći o razvoju kulturne saradnje, Vesić je konstatovao da bi moglo dosta da se uradi po tom pitanju i da bi to moglo biti od izuzetne pomoći na primer studentima sa čime se britanski ambasador složio i napomenuo da je povratak “Britiš ervejza” na srpsko tržište odlična vest koja bi mogla upravo da pomogne u pravcu razvijanja ovih odnosa.

Tokom sastanka sagovornici su razmenili prigodne poklone, pa je tako ministar dobio knjigu o Flori Sends, koja se borila na strani srpske vojske u Prvom svetskom ratu, dok je ambasador na dar dobio knjige o Beogradu ministra Vesića.

Autor: