AKTUELNO

Sobraćajna nesreća na auto-putu “Miloš Veliki”, u kojoj je vozeći u suprotnom smeru život izgubila jedna osoba, a dve su teško povređene, ne prestaje da intrigira javnost i puni stupce crne hronike.

Još uvek se istražuje kako je došlo do nesreće, da li je u pitanju izazov sa TikToka ili svojevrsni “srpski rulet” ili je jednostavno vozač greškom ušao u suprotni smer.

Kako je uopšte moguće da neko zaluta u suprotan smer na auto-putu, i kako se ponašati ako do toga dođe, objasnio je stručnjak za saobraćaj Milan Božović za Kurir.

Kako je Vujović posebno naglasio da u svom dugogodišnjem vozačkom stažu nikada nije imao iskustvo da zaluta u suprotni smer, pitao je i sagovornika šta bi radio da mu se to ipak desi?

- Mislim da je to, ako posmatramo saobraćajnu signalizaciju, gotovo nemoguće. Autoputevi, ma koliko mi imali mišljenje o njima, obično imaju jasnu saobraćajnu signalizaciju. Ako pratite tu signalizaciju, jednostavno ne možete ući u suprotni smer - rekao je Božović.

A sa druge strane, on je rekao da je opet ako se i desi greška saobraćaj se odvija po sličnom principu.

- S druge strane, čak i ako greškom uđete na izlaznu rampu umesto na ulaznu, što se ponekad dogodi, saobraćaj se obično odvija u sličnom pravcu. Možda ne znate šta je desno, a šta levo, ali gotovo je nemoguće promašiti smer na autoputu. Nekada je to bilo moguće, naročito kada su postojale takozvane "poluautoputevi" ili kada su se uključenja na autoput obavljala bez odvojenih traka za ulaz i izlaz. U tim situacijama, vozači su mogli da uđu u suprotni smer ili da se pogrešno uključe na autoput. Međutim, takvi slučajevi su sada retki - rekao je Božović.

Ako se to i desi, nema idealnog rešenja.

- U takvim situacijama, nema idealnog rešenja. U suštini, možete samo da se nadate da će vas niko ne udariti i da će vaše vozilo ostati neoštećeno. Vožnja u suprotnom smeru na autoputu, gde su brzine visoke, može biti veoma opasna. Ako se nađete u toj situaciji, pokušajte da se zaustavite na zaustavnoj traci, postavite sva četiri migavca, i označite vozilo trouglom. Ipak, važno je napomenuti da ne postoji savršen način za rešavanje ove situacije, i najbolje je izbeći je u potpunosti - poručio je Božović.

Autor: