AKTUELNO

Pčelinjaci u selima na obroncima Golije kod Ivanjice vrlo često su na meniju medveda, a štete su ogromne jer napadima izgleda nema kraja.

Pre nekoliko noći, medved je prišao do samih kuća domaćinstvima Ivanovića u zaseoku Tenjovići i tom prilikom im polomio nekoliko košnica.

Kako je ispričao meštanin Živorad Ivanović, medved konstantno provaljuje, i kao da samo čeka kada će neko izaći iz pčelinjaka, pa da krene sa gozbom, i kako objašnjava, to znači i velika šteta.

- Zvao sam nadležne i izašli su na teren, slikali i videli kolika je šteta. Međutim, od tada pa do danas svaku noć medved dolazi u pčelinjak i pravi haos, i ja stvarno ne znam šta da radim više - ispričao je Ivanović.


"Sve će da porazbija samo da bi došao do meda"

Živorad kaže da je njegov sinovac, pre dve noći, malo pre ponoći, video medveda kako se kreće u pravcu pčelinjaka gde je pokušao do dođe do hrane, ali meštani nisu imali načina da ga spreče.

- Uzeo je košnicu i u zubima je nosio. Ali, onda je ispustio i otišao. Samo zato što smo ga primetili. Inače, on će sve da porazbija samo da bi došao do meda - priča ovaj meštanin.

Medved pravio štetu i komšijama

Takođe, pre desetak dana na istom ovom potezu medved je pričinio veliku štetu u pčelinjaku njihovog komšije Gorana Tenjovića.

- Devet košnica mi stradalo. Sve je polomio, uništio i pčele. Nije mala šteta. Zanimljivo je da se ranije ovo nije dešavalo. Pretpostavljam da zbog toga jer je bila loša godina, a voće je slabo rodilo, i sada nemaju čime da se prehrane do zime - kaže Tenjović.

Pčelar Tomo Kolarevć iz Ivanjice je takođe na velikim mukama već danima, jer su njegove košnice svaku noć na udaru medveda već duže vreme.

Autor: