AKTUELNO

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od oktobra do danas na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica registrovano je 886 slučajeva malih boginja, od kojih je 401 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak, objavio je Batut.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Prema podacima iz Batuta, većina obolelih osoba, 92 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Foto: Printscreen Youtube

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku, a od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 117 obolelih osoba.

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana, a sedam dana kasnije je i Klinički centar u Nišu prijavio smrtni ishod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje takođe nije bilo vakcinisano.

U oba slučaja bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razboja zapaljenja pluća.

Od početka novembra prošle godine, epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda, Kraljeva, Niša, Bujanovca, a od početka decembra i na teritoriji Smederevske Palanake, Velike Plane, Bojnika i Bora.

Od početka januara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji Novog Sada i Leskovca.

Inače, na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadžora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Foto: YouTube screenshot

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije ?Dr Milan Jovanović Batut? intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Pročitajte još: ZAVRŠEN PRVI DEO ZIMSKOG RASPUSTA! Ðaci od sutra ponovo u školskim klupama!

#Batut

#Boginje

#Vakcina

'