AKTUELNO

Da li i koliko umemo da preterujemo sa vitaminima, suplementima, šumećim tabletama, naročito u ovom periodu kada su pojačane virusne infekcije, govorila je u Novom jutru prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

Lekari savetuju više vitamina, a koje su to najčešće greške koje pravimo.

- Što se tiče magnezijuma, on je preporuka za suplementaciju, magnezijum se nalazi u principu u zelenom povrću i mesu. Magnezijum je inače odličan mineral, koji zovemo još i antistres mineral, a potreban nam je svakodnevno- rekla je dr Veroslava Stanković u Novom jutru i dodala:

- Kada ga unosimo jako je važna da li je osoba zdrava ili nije. Ukoliko je osoba zdrava i ima zdrave bubrege, onda može mesec dana do dva da se koristi, pa se pravi 15 dana pauza, kako bi se zaštitila bubrežna filtracija. Ukoliko je osoba bubrežni bolesnik onda mora da se konsultuje sa svojim lekarom ili sa nefrologom- rekla je dr Stanković.

Ako ne želimo da idemo kod lekara, a želimo da ojačamo imunitet, kako se to rešava.

- Retko ko ode kod lekara, naročito za vreme Kovida su bile preporuke, i tada su pacijenti slušali preporuke. Najvažnije je nadoknađivati vitamine pravilnom ishranom, voće i povrće pre svega sirovo. U slučaju nepravilne ishrane možemo na svoju ruku da uzimamo suplemente, ovde govorim o vitaminu C od 500 mg, organizam iskoristi koliko može, ostalo se izluči putem urina- rekla je dr Stanković.

Ona je istakla da ni u čemu ne treba preterivati, jer čak i oni hidrosloubilni koji se ne zadržavaju u organizmu mogu da izazovu poremećaje u telu, a preterana upotreba onih koji se deponuju u orgamnizmu može da izazove i smrt.