AKTUELNO

Na pruzi Beograd-Novi Sad na stanici u Zemunu jutros se odvijala prava drama, ali je srećom tragedija izbegnuta - umelo je došlo do sudara dva voza!

Vozovi su, srećom, prisebnošću dispečera u stanici Beograd Centar koji su situaciju pratili na monitoru, uspeli da se zaustave samo dvadesetak metara metara jedan od drugog.

"Osetili smo naglo kočenje, neki su se uplašili, bilo je puno dece"

Kako je jedan putnik ispričao za taj list, putnici u vozu u kom je on bio su osetili samo naglo kočenje, ali niko nije nimalo povređen.

- Putnici su bili baš uplašeni jer je bilo i mnogo dece, a bila bi ogromna tragedija da nisu uspeli da se zaustave na vreme - kaže on i dodaje: "Jedan mašinovođa nije stao na crveno svetlo na semaforu, kako sam ja čuo, i ušao je u traku u kojoj je već išao voz iz suprotnog smera. Tako se sve desilo", prenosi on reči koje je čuo na licu mesta.

Putnici su u vozovima zadržani oko sat vremena, kako bi se načinio zapisnik, a onda su peške krenuli odatle. Na licu mesta i dalje je policija i komisija iz Železnice Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, sudar je izbegnut zahvaljujući brzoj, prisebnoj i profesionalnoj reakciji dispečera telekomande u stanici Beograd Centar.

"Voz bez odobrenja prošao izlazni signal koji je zabranjivao dalju vožnju"

Dispečer u novom Telekomandnom centru u železničkoj stanici Beograd Centar, iz koga se prati saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar – Novi Sad, reagovao je odgovorno i pravovremeno, nakon što je na monitorima za praćenje saobraćaja odmah registrovan položaj vozova. On je naložio da se u Centru za daljinsko upravljanje isključi napon u kontaktnoj mreži na tom delu pruge, što je odmah i učinjeno i na taj način su se vozovi zaustavili - navodi se u saopštenju ovog Ministarstva.

Kako navode dalje, putnički voz koji je iz Bara saobraćao za Beograd Centar ulazio je na deveti kolosek u železničkoj stanici Zemun. U isto vreme, prema prvim informacijama sa lica mesta, Regio voz koji je iz Novog Sada saobraćao ka Beograd Centru krenuo je sa osmog koloseka i bez odobrenja prošao izlazni signal koji je zabranjivao dalju vožnju.

Nema povređenih, niti materijalne štete

Oba voza su blagovremeno zaustavljena, sudar je izbegnut, nema povređenih i nema nikakve materijalne štete, naglašava se u saopštenju.

Na licu mesta je, kako se dodaje, železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja, koja treba da istraži sve detalje ovog događaja.

"Posle završene istrage biće pokrenuti postupci, po zakonu, protiv onih čija odgovornost bude utvrđena", dodaje se.

Železnički saobraćaj u stanici Zemun trenutno je u prekidu.

Autor: