AKTUELNO

Širom Srbije sutra će, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, biti organizovana tradicionalna plivanja za Ccasni krst. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Centralna manifestacija plivanja za Ccasni krst u Beogradu biće na Zemunskom keju, a organizatori su opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda. To će biti 21. plivanje za Časni krst u Zemunu.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina. Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova Liturgijom u Hramu sveta oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst biće održabi na Adi Ciganliji, u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Djorda, opštine Čukarica i "Ada Ciganlija".

Liturgija u Hramu Svetog Djorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11.00 ispred Hrama Sv. Djorda i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana ?Jezero?, održati tradicionalna molitva na jezeru.

Start trke je u 12.15 casova, a za Časni krst plivače više od 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Bogojavljensko nadmetanje biće organizovano na Dorćolu kod Sportskog centru Milan Gale Muškatirović, u organizaciji SVEBOR-a i uz podršku opštine Stari Grad. Očekuje se 80 prlivača, a trka počinje u 12 časova.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je izjavio, povodom Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, da će ovogodišnje plivanje 19. januara još jednom pokazati snagu srpske tradicije i uputiti simbolicnu poruku vraćanja korenima.

- Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki znacaj, a pre svega predstavlja fizicki podvig plivača u veoma teškim vremenskim uslovima. Oni na taj način pokazuju da vera pobeđuje i da su volja i duhovnost nešto što svi nosimo u sebi - rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, ovo je jedna od manifestacija koja je uvrštena u program "Beogradske zime", čime je na neki način spojen duhovni i svetovni karakter. Plivanje za krst biće organizovano i u drugim gradovima u Srbiji.

Foto: Beta

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održaće se u Chupriji u Velikoj Moravi, kraj mosta na regionalnom putu Jagodina- Chuprija-Paraćin i Bagrdanskom jezeru kod Jagodine. Krst će u Veliku Moravu u Chupriji biti spušten sa mosta a plivači će krenuti iz parka kraj Morave.

Plivanje za časni krst u Chupriji biće održano posle liturgije u mesnoj crkvi koja počinje u osam sati i litije koja će proći centralnim ulicama grada.

Jagodinci će za časni krst plivati, po tradiciji na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine u 12 sati. Najavljeno je učešće oko 40 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Chuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

U Čačku je za vađenje zaleđenog Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave prijavljeno 110 takmičara, medu kojima su i tri devojke, najavio je Sportski centar Mladost koji organizuje manifestaciju.

Program za ovogodišnju manifestaciju počinje liturgijom u čačanskoj crkvi od osam sati, nastavlja se litijama, plivanjem za Bogojavljenski krst i završava Svečanom akademijom u Velikoj sali Doma kulture u 19 sati. Plivanje je organizovano na gradskoj plaži u Čačku.

Na Pešterskoj visoravni koju nazivaju i srpski Sibir u petak će prvi put za časni krst zaplivati 14 takmičara od kojih je jedna devojka. Plivanje za Bogojavljenski krst održaće se na reci Uvac u podne, posle litija koje poeinju u 11 časova ispred crkve Sv. Petra i Pavla. Plivanje se organizuje uz blagoslov Eparhije Mileševske i Hrama Svetog Petra i Pavla u Sjenici.

Foto: Beta

Drugu godinu za redom 19. januara na Bogojavljenje, sa početkom u 11 časova na Južnoj Moravi u Vladičinom Hanu biće organizovano plivanje za Časni krst. U Vlasotincu će biti organizovano 12.Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Vlasini, a traka će početi tačno u podne.

Uz učešće više stotina plivača na Rasini i Zapadnoj Moravi najavljeno je viteško nadmetanje za Časni krst u Šavranu i Beloj vodi kod Kruševca. Manifestacija će početi liturgijama u Crkvama Svete Trojice u Beloj vodi, Lazarici i Stopanji, a nastaviće se svecanim ispraćanjem Časnog krsta koji ce tradicionalno nositi potpukovnik maratonac Svetislav Pavlović.

Posle dočeka krsta u crkvama u Jasici i Kukljinu, uslediće litija ispred Crkve u Beloj vodi. Plivanje na Zapadnoj Moravi biće održano u podne, a organizatori tu očekuju oko 200 ucesnika...

U Valjevu prvi put povodom Bogojavljenja neće biti organizovano takmičenje za časni krst kod brane na reci Gradac zato što su prošle godine snažne bujice napunile branu zemljom i drugim otpacima.

#krst

#plivanje

'