AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa saradnicima razgovarao je u Starom dvoru sa delegacijom kineskog grada Tianđin, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Džao Haišan.

Siniša Mali istakao je da su odnosi Srbije i Kine veoma prijateljski i naglasio da Grad Beograd ima izuzetno dobru saradnju sa kineskim gradovima.

- Nikada nije bila bolja saradnja između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, a naravno, toj saradnji doprinosi i veoma aktivna uloga Grada Beograda. Glavni grad Srbije sarađuje sa Pekingom još od 1980. godine, prošle godine posetio nas je i gradonačelnik glavnog grada Kine, organizovali smo "Dane Pekinga u Beogradu", a ove godine biće organizovani i "Dani Beograda u Pekingu".

Prošle godine smo potpisali Sporazum o saradnji između Šangaja i Beograda, a na Sajmu turizma u tom gradu dobili smo i nagradu kao najpopularnija destinacija. Počeli su direktni letovi između Pekinga i Beograda, preko Praga, i to umnogome doprinosi nikada većem dolasku kineskih turista u Beograd, kao i velikoj trgovinskoj i privrednoj saradnji - podsetio je Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda istakao je da se najveći broj investicija u Beogradu ostvaruje upravo sa kineskim partnerima.

Foto: Beoinfo

- Tu pre svega mislim na izgradnju toplodalekovoda koji će povezivati TENT u Obrenovcu i JKP "Beogradske elektrane", a tu je i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu za koju smo krajem prošle godine u Budimpešti potpisali ugovor. Kineske kompanije rade i na mostu na Ostružnici, na završetku gradnje na obilaznici oko Beograda. Kruna naše privredne saradnje treba da bude izgradnja velikog industrijskog parka koja se očekuje na borčanskoj strani Pupunovog mosta, a koja će početi već ove godine - kazao je Mali.

On je istakao i da će saradnja sa Tiandinom doprineti povećanju broja turista, poboljšavanju ekonomske saradnje i povećanom ulaganju kineskih partnera u Srbiju.

- Poseban aspekt saradnje stavićemo na sport, s obzirom na to da je interes Tianđina da sa Beogradom što više sarađuje u ovoj oblasti, da naši mladi i naši treneri odlaze u Kinu, da i njihovi treneri dolaze kod nas. Posebno su zainteresovani za odbojku i fudbal, a mi bi želeli da se kod nas radi na razvoju stonog tenisa u kome, u svetskim okvirima, Kina dominira.

Foto: Beoinfo

Delegacija Grada Beograda pozvana je da na jesen poseti Tianđin i da zajedno razmotrimo kako da se kroz Sajam turizma ovog septembra u tom gradu i kroz najavljenu "Ekspo" izložbu, koja se očekuje krajem sledeće godine, Srbija i Beograd što bolje predstave. Borimo se za svako novo radno mesto i upravo saradnja sa vodećom ekonomskom silom kao što je Kina tom cilju može samo više da doprinese - istakao je Mali.

Razgovoru sa delegacijom Tianđina prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, glavni gradski urbanista Milutin Folić, v.d. direktora PKS-PK Beograda Milivoje Miletić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

#Kina

#Sastanak

#Siniša Mali

'