AKTUELNO

Pripadnici beogradskog Odreda Žandarmerije Milorad Kostić i Nebojša Milić pobedili su u plivanju za časni krst na Perućcu i u Smederevu.

Njih dvojica prvi put su učestvovali u ovoj manifestaciji i kao najstariji među takmičarima daleko ispred svih preplivali stazu dugu 33 metra.

Kažu da ni u jednom momentu nisu razmišljali da li će pobediti, a prijavili su se prvenstveno jer su želeli da na ovaj način učestvuju u očuvanju srpske vere i tradicije.

Pedesetdvogodišnji instruktor za obuku Milorad Kostić bio je samo jedan od tridesetak takmičara koji su u ledenom jezeru Perućac pokušali da doplivaju do časnog krsta. Njegove kolege već godinama unazad učestvuju u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju, a protekle godine Kostić je bio vođa njihovog tima. Sada je rešio da se oproba i kao plivač.

" Želeo sam da ovo iskustvo podelim baš sa njima, bilo nas je petnaestak iz našeg Odreda. Nismo osećali hladnoću, previše je adrenalina. Među nama bili su i takmičari iz Republike Srpske, kaže za Policiju danas Kostić, koji u Žandarmeriji radi od njenog osnivanja.

Kostić je kao pobednik od opštine Bajina Bašta, koja je organizovala ovo takmičenje, dobio ikonu Svete Petke, zlatni medaljon i pehar. Kaže da će ove nagrade zauzeti posebno mesto u domu i da će im se najviše obradovati njegovo četvoro dece i šestoro unučadi.

Četrdesetpetogodišnji žandarm, zamenik komandira Jedinice za obezbeđenje Nebojša Milić prvi je od šesnaest takmičara, bivših i sadašnjih sportista, u otvorenom bazenu u Jugovu kod Smedereva doplivao do časnog krsta. Jaku konkurenciju, među kojima su bili veslači, kik bokseri, vaterpolisti, ostavio je daleko iza sebe iako se za takmičenje nije spremao.

Kaže da njegov posao podrazumeva da je uvek spreman za najveće izazove.

"Doplivao sam do časnog krsta i uzeo ga. Taj osećaj se ne može opisati rečima. Kući sam ga doneo sa ponosom kao veliku svetinju. Tek sada kada je kod mene vidim svu draž ovog plivanja", priča on i dodaje da je takmičenje organizovala smederevska pravoslavna crkva od koje je kao pobednik dobio sliku manastira Ostrog i pozlaćeni krst.

Kostić i Milić uglas kažu da ova nagrada podjednako pripada svim njihovim kolegama koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi građani naše zemlje imali miran san.

Inače, pripadnici Žandarmerije već godinama učestvuju u plivanju za časni krst na različitim lokacijama širom Srbije. Ove godine, pre same trke na Savskom jezeru počasna 33 metra preplivao je i žandarm beogradskog Odreda Marko Tomašević, koji je od 2007. do 2009. godine pobeđivao na ovom takmičenju, i time otvorio trku. Njemu je uručeno posebno priznanje kao trostrukom pobedniku.

#krst

#Žandarmerija

'