AKTUELNO

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas da se tokom sledeće nedelje očekuju dve kratkotrajne snežne epizode, od kojih će prva uslediti već sutra uveče.

Sovilj je rekao da će u noći između ponedeljka i utorka sneg prvo početi da pada u Vojvodini.

- Zatim će u utorak, ujutro i prepodne nastaviti da pada i u ostalim krajevima naše zemlje. Količina snega se neće bitnije razlikovati u odnosu na ovu prethodnu epizodu - rekao je Sovilj i dodao da će u nižim predelima pasti do šest centimetara snega, a na planinama malo više.

On je naveo da se naredni snežni talas očekuje takođe ove nedelje, u petak, kao i da će se nakon toga nastaviti temperaturne oscilacije.

- U narednom periodu ćemo biti na "klackalici". Ovo je bio jedan period od sedam hladnih dana. Temperature su išle i do minus 15 stepeni u jutarnjim satima. U nastavku januara možemo računati na dva do tri topla dana, pa dva do tri hladna - kaže Sovilj.

To znači da će se, kako je naveo, smenjivati sunce, kiša i sneg, što može nepovoljno da utiče na hronične bolesnike, ne samo zbog temperaturnih oscilacija, nego i zbog oscilacija atmosferskog pritiska.

Sovilj je dodao da je ipak temperatura u januaru iznad proseka za ovo doba godine, zbog prvih sedam dana, kada su temperature dostizale do 16 stepeni.

- Minimalne temperature su bile isto visoke. Tako da, kada uporedimo prvu i drugu sedmicu januara, i dalje smo malo iznad proseka- rekao je on.

Sovilj ističe da su vodostaji u prethodnom periodu na većim rekama bili relativno visoki, ali da se ne očekuju veći problemi, s obzirom na to da neće biti intenzivnih padavina.

- To je jako bitno. Imaćemo i malo češću pojavu kiša i snega, dakle i jedne i druge vrste padavina, ali one neće biti upozoravajuće u smislu količine padavina - naveo je on.

Kada je reč o otopljavanju, Sovilj je rekao da će ono uslediti za desetak dana ida će se tada temperatura kretati u intervalu između pet i 10 stepeni Celzijusa.