AKTUELNO

Nama zvuči neverovatno da naša deca mogu da imaju i urođene srčane mane i upale srčanog mišića, ali to se dešava češće nego što mislimo, rekao je za PINK, pedijatar kardiolog, prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Doktor je istakao da je arterijska hipertenzija relativno česta kod dece.

- Da bi na vreme otkrili arterijsku hipertenziju neophodno je da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi merenje arterijskog pritiska kod dece posle treće godine – rekao je dr Vukomanović.

Kako kaže, najčešći uzroci su nepoznati, idiopatski. Dodaje da su oni takođe najčešći kod odraslih osoba.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kod dece postoji sekundarni oblik hipertenzije gde otkrivamo oboljenja koja dovode do visokog pritiska bubrega, krvnih sudova bubrega, srčane mane i endokrine bolesti, čak i neki tumori mogu da dovedu do povećanog pritiska u dečijem uzrastu – rekao je dr Vukomanović.

On je dodao da stil života koji sada prevladava kod mlađe generacije, mogu dovesti do određenih promena u krvnom pritisku, ali i u zdravlju uopšte.

- Sedalni način života dovodi do gojaznosti koja sama po sebi može dovesti do povećanog krvnog pritiska - rekao je dr Vukomanović.

Kako kaže, nekada su i profesori i nastavnici fizičkog vaspitanja bili veoma cenjeni, dodaje da su i sami bili sportisti i podsticali mlade ljude da se bave sportom.

Foto: TV Pink Printscreen

- U našu kardiološku ambulantu takođe dolaze deca kod kojih je registrovan visok pritisak, a koja se bave nekim sportom. Kada uđemo dublje u priču, to uglavnom saznajemo da je u pitanju teretana, dizanje tegova. Nekada su to neprikladno velike težine, kao i način vežbanja koji nije prikladan uzrastu – rekao je dr Vukomanović.

Kako kaže, neki čak koriste i suplementaciju, i iskustvo je pokazalo da pritisak tu polako počinje da raste.

Autor: