AKTUELNO

Čekaonice u zdravstvenim ustanovama i dalje su pune. Kako upozorava doktorka Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu upozorava da su građani na udaru najmanje sedam različitih virusa.

- Visoke temperature pogoduju razvoju virusa, ali je rizik za širenja infekcija veći u zatvorenom prostoru - navela je Maris za Pink.

- Osim kovida, koji je stalno prisutan, to nije sezonsko oboljenje jer se registruje tokom cele godine. Do skoro je dominirao rino virus, pa respiratorni sincicijalni virus, potom virus gripa...tu su i drugi respiratorni virusi - adeno virus, virus parainfluence, fumani metapneumo virus ... - istakla je Maris.

Prema njenim rečima, vakcinacija protiv gripa je uvek dobar izbora ali je potrebno dve nedelje da se stvori imunitet

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada je u pitanju respiratorni sincicijalni virus oboljenje se najčešće vezuje za decu uzrasta do dve godine, ali je registorvan i kod tinejdžera, pa i starije populacije - dodala je Maris.

Govoreći o velikom kašlju, ona je upozorila da je obuhvat vakcinacijom iz godine u godinu sve lošiji.

- Neophodno je da bude 95 odsto da bi se stvrio kolektivni imunitet, da ne bi dozvolili da dođe do epidemijskog širenja bolesti - objasnila je Maris i napomenula da imunitet nije doživotan, već traje od pet do 10 godina.

Autor: